Participanţii la protest au purtat măşti, halate albe, întocmai ca în laboratorul de analize medicale, și au afişat pancarte cu mesaje precum: "Competenţă nu numai licenţă!", "Competenţa face diferenţa", "Parafa ne apropie de medici".
"Protestăm pentru că, după atâtea luni de zile, după trei proteste, după zeci de memorii, adrese, petiţii, după 5.500 de petiţii depuse la 200 de birouri parlamentare, după sute de emailuri trimise deputaţilor, după ce că în sfârşit ministrul Sănătăţii a depus un coeficient mărit la Parlament, nici acum nu l-au votat. Zace într-un sertar la Comisia de Muncă. L-au votat cei de la Sănătate. Măcar să se repare nedreptatea. La noi nu este problema de salarii, la noi este vorba de nerespectarea dreptului câştigat, consfinţit în Constituţie", a declarat preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor din sistemul sanitar din România, Constanţa Popa.
Protestatarii sunt nemulțumiți pentru că nimeni nu răspunde la numeroasele sesizări ale angajaților și spun că este inacceptabil ca un subordonat să încaseze mai mult decât un specialist din laborator.
"Nu ne răspunde nimeni. Este vorba de faptul că încadrarea noastră este sub cea a asistentului care este subordonatul nostru în fişa postului. Cred că suntem unica ţară din lume în care un subordonat are salariul mult mai mare decât tine şi în care medicul, colegul nostru de laborator, care are responsabilităţi identice în fişa postului, are salariul de trei ori mai mare decât noi", a adăugat Constanţa Popa.
Preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor mai spune că salariul unui biolog, biochimist este de trei ori mai mic decât cel al unui medic. "Proporţia este între 3.000 la 12.000 de lei - un medic. Este de trei ori mai mic. Nu vrem creşterea salariului, vrem să ni se dea dreptul câştigat", a arătat Constanța Popa.
Județul Botoșani a fost reprezentat de Geanina Boicu, președintele Filialei Botoșani a Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar. "La protest a fost câte un reprezentant din fiecare județ și restul din București și zonele adiacente. S-a cerut aprobare pentru 100 de participanți, au fost efectiv 85. Nu a venit niciun reprezentant nici de la Ministerul Sănătății, nici de la Ministerul Muncii. Protestul a vizat grila de salarizare. Sunt două amendamente, unul propus de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și este spre aprobare, a fost aprobat în comisia de Sănătate și se află la comisia de Muncă. Apoi se va trece prin Camera Deputaților, cameră decizională, după care va putea fi aplicat. S-au tergiversat prea mult lucrurile. Nu se știe ce vor decide cei din Comisia de Muncă", a precizat Geanina Boicu.
La protest a fost prezent şi Cezar Irimia - preşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer. "Medicul ne prescrie tratamentul conform acestor analize şi tratamentul depinde în primul rând de ceea ce fac profesioniştii în laboratoare. Susţinem profesioniştii. Suntem alături de profesionişti pentru a ne apăra dreptul nostru la sănătate, la viaţă. Altfel, nu ştim pe mâna cui încăpem şi ce tratamente vom primi", a spus Irimia.