Tabăra avea scopul de a-i lăsa pe elevi să descopere cum arată viaţa de student. Băiatul era venit cu un grup de colegi, dormea în campus şi participa la cursuri.
În timpul nopţii, Yannis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ şi nu a mai respirat. Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls. Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi au anunţat că a fost deschisă o anchetă în acest caz, dar că pe corpul tânărului nu au fost găsite urme de violenţă.
„Un apel prin 112 ne-a anunţat de un tânăr de 17 ani aflat într-o tabără de vară în Iaşi, într-un cămin studenţesc, devenit inconştient. A fost acolo echipajul ATI SMURD, a găsit tânărul în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare începute de un student. S-a continuat resuscitarea avansată, dar din păcate, în ciuda eforturilor depuse timp de o oră de a resuscita acest tânăr nu s-a obţinut reîntoarcerea circulaţiei spontane. S-a declarat decesul, a fost anunţată poliţia şi cazul va fi evaluat post-mortem de către Institutul de Medicină Legală. Din anamneză s-a evidenţiat faptul că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ 4 doze, şi fumase în noaptea respectivă 2 pachete de ţigări. Cauzele morţii vor fi stabilite de către Medicina Legală”, a declarat pentru Ziarul de Iași prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Conform rezultatelor autopsiei realizate de IML şi a mărturiei colegilor, băiatul nu a mâncat în ultimele zile de viaţă, în tabără, spunând că nu are nevoie, şi a consumat des energizante, fiind şi un fumător cunoscut. De altfel, în seara dinaintea morţii sale, acesta a consumat patru băuturi energizante, din mărturiile colegilor săi, şi a fumat două pachete de ţigări. O combinaţie foarte periculoasă, avertizează specialiştii, care este posibil să fi fost motivul pentru care inima tânărului de 17 ani s-a oprit.
„Din informaţiile apărute până acum înţeleg că tânărul a consumat mai multe băuturi energizante şi ar fi fumat şi două pachete de ţigări peste noapte. Mai multe studii efectuate ne arată că nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinaţie bună. Ambele tahicardizează, mai exact cresc frecvenţa cardiacă. Aduc un risc major de tulburări de ritm cardiac şi pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistică de ritm. Da, este plauzibil să luăm în considerare faptul că această combinaţie ar fi putut declanşa stopul cardiac”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi, potrivit sursei citate.