Autoritățile solicită sprijinul medicilor de familie pentru degrevarea Unității de Primiri Urgențe

Autoritățile solicită sprijinul medicilor de familie pentru degrevarea Unității de Primiri Urgențe

Autoritățile sanitare din Botoșani solicită sprijinul medicilor de familie pentru degrevarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, unde adresabilitatea crescută suprasolicită cadrele medicale, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, medicul Monica Adăscăliței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

„Venim cu propunerea să cerem sprijinul medicilor de familie din centrele de permanență să sprijine UPU. Fluxul de pacienți la UPU și Camera de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal Dorohoi este extrem de mare și medicii au nevoie și de sprijin. Vom sesiza medicii de familie, cei care sunt în centrele de permanență, să vină în sprijinul colegilor de la UPU și să ajute la triajul pacienților. Adresabilitatea în centrele de permanență, după cum știți, în mare parte este zero”, a afirmat Adăscăliței.

Potrivit acesteia, toate secțiile și compartimentele, interioare sau exterioare, ale Spitalului Județean „Mavromati” funcționează cu deficit de personal superior, iar creșterea accelerată a numărului de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 epuizează angajații.

„Deficitul de personal este mare pentru că, știți foarte bine, în ultimul an s-au pensionat foarte mulți medici. Sunt și medici care au plecat. Avem şi un medic de la Secția de Boli Infecțioase care a plecat la Suceava. Avem şi medici din Urgențe care, indiferent de motive, s-au transferat în județele vecine”, a adăugat Monica Adăscăliței.

Pe teritoriul județului profesează 152 de medici de familie, dintre care 72 în mediul urban.

Conducerea Spitalului Județean a demarat o campanie de recrutare de medici specialiști, fiind scoase la concurs 14 posturi de medic, în vederea creșterii standardelor de îngrijire a pacienților. Specialiștii vor beneficia de locuințe ale Agenției Naționale.

 

Spune-ne opinia ta