Autoritățile măresc capacitatea de tratare a bolnavilor COVID. Locurile la ATI sunt aproape epuizate

Autoritățile măresc capacitatea de tratare a bolnavilor COVID. Locurile la ATI sunt aproape epuizate

Autoritățile sanitare vor crește numărul de paturi destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19 în toate unitățile spitalicești din județul Botoșani și vor solicita reconfigurarea Spitalului de Recuperare pentru a deservi, din nou, persoane infectate. Secțiile de terapie intensivă funcționează la capacitate maximă, a afirmat medicul Monica Adăscăliței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit sursei citate, joi dimineață, compartimentul de Reanimare alocat bolnavilor cu COVID-19 al Spitalului Județean de Urgență (SJU) nu mai avea niciun loc disponibil, din șase paturi existente. De asemenea, Secția ATI a Spitalului Municipal din Dorohoi mai avea doar două paturi neocupate, din opt rezervate pacienților infectați.

SJU „Mavromati” poate trata, în prezent, 59 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, 16 locuri fiind în blocul central al unității, la Pneumologie, iar 43 în Secția de Boli Infecțioase. În compartimentul din urmă, exterior, se va suplimenta capacitatea până la 89 de locuri.

„Spitalul de Boli Infecțioase, am înțeles că mai au o săptămână-zece zile să termine toată reabilitarea secției, și vor crește numărul de paturi până la 89 de paturi la nivelul secției”, a precizat Adăscăliței.

De asemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie din Botoșani poate deservi 36 de bolnavi, cu posibilitate de alocare a încă șase paturi pentru cei diagnosticați cu TBC și COVID-19. Municipalul din Dorohoi are o capacitate de 20 de locuri, cu posibilitate de extindere până la 40.

Totodată, Secția de Pediatrie pregătește paturi pentru copiii care prezintă forme severe ale infecției, având în vedere lipsa echipamentelor de ventilație mecanică în Secția de Boli Infecțioase.

„Am avut o discuție și cu medicii din cadrul Secției de Pediatrie. În cazul în care vor fi copii pozitivi, care necesită internare, prezintă forme mai grave, dar depășesc capacitatea Secției de Infecțioase, care nu are terapie intensivă, nu are alte specialități, să fie internați și la Pediatrie. Și în principiu avem opt paturi disponibile, dar vom vedea care va fi situația în momentul respectiv”, a spus managerul DSP.

În situația în care numărul de îmbolnăviri depășește capacitatea unităților sanitare suport, se va reconfigura activitatea Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani.

„Vom solicita trecerea Spitalului de Recuperare pe Ordinul Ministerului pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri și o eventuală redeschidere a acestuia pentru cazurile COVID. În momentul de față nu vom redeschide, Spitalul de recuperare își va continua deocamdată activitatea de bază. În cazul în care cazurile pozitive la nivelul județului Botoșani vor crește vertiginos și nu putem acoperi cu paturile care vor fi în momentul respectiv disponibile, atunci vom solicita deschiderea Spitalului”, a adăugat Monica Adăscăliței.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, au fost diagnosticate cu noul coronavirus 33 de persoane. Sunt 227 de cazuri active în teritoriu.

 

Spune-ne opinia ta