Câți dintre noi, atunci când descoperim că expiră o folie de calmante sau aspirină, nu le-am aruncat, cu lejeritate, fără să ne gândim că simplul gest ne pune în atât propria sănătate cât și mediul înconjurător. Legal, ele trebuie predate la farmacii
Medicamentele expirate sau cu ambalaje deteriorare pe care nu le mai folosim, nu se aruncă la gunoi, este semnalul de alarmă pe care-l trage Cosmin Mănăilă, director reglementări Stericycle România. „Medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, întrucât pot fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu. Din păcate, în România, majoritatea medicamentelor inutilizabile din gospodării ajung la deponeele de gunoi menajer. Din cifrele publicate de statisticile europene, extrapolând la populaţia României, se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 tone de medicamente ajunge anual la gropile de gunoi, fapt care afectează ecosistemul şi sănătatea oamenilor”, spune specialistul, conform Doctorul Zilei.
Deșeuri extrem de periculoase
„Medicamentele inutilizabile sunt încadrate în categoria deșeurilor periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr. 856 din 2002”, spune Cosmin Mănăilă. Dar ce se poate întâmpla dacă aruncăm medicamentele? „În timp, intemperiile distrug ambalajul, iar substanțele chimice prezente în medicamente sunt spălate de apa de ploaie, ajungând în levigat. Dacă depozitul de deșeuri este unul care nu respectă noile cerințe ecologice, nu deține stație de epurare sau nu are geo-membrană, așa cum este cazul pentru cel puțin jumătate din deponeele de deșeuri din România, levigatul poate ajunge în pânza de apă freatică. Există astfel riscul ca apa să fie consumată de populație direct din puțuri și fântâni, fără să fie tratată în prealabil. Vă spun asta pentru că au fost semnalate multe cazuri de îmbolnăviri din această cauză”, explică directorul.
Ce spune legea că trebuie să facem, de fapt, cu ele
În România există obligativitatea predării medicamentelor expirate de la populaţie către farmacii, conform OMS Nr. 119/2014, Art. 38. alin. c): „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, detaliază Cosmin Mănăilă. Farmaciile au obligaţia să le preia de la populaţie şi să le predea ulterior către operatorii autorizaţi, pentru transport autorizat şi eliminare în condiţii de maximă siguranţă.
Incinerarea lor, singura soluție
„Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deşeurilor anatomo-patologice, a substanţelor cu regim special (citotoxice/citostatice) şi a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică. În Bucureşti există un singur incinerator de deşeuri periculoase, capabil să elimine şi medicamentele inutilizabile, care deserveşte peste 30 de unităţi medicale din Bucureşti şi zonele limitrofe”, explică Cosmin Mănăilă, care face parte din conducerea uneia din cele mai importante companii din domeniul managementului deşeurilor periculoase generate de sectoarele medical, farmaceutic, veterinar şi industrial.
Ce înseamnă medicamente inutilizabile
-Cu termen de valabilitate expirat
-Neconsumate în urma vindecării pacienților, schimbării tratamentului sau decesului
-Produse deteriorate pe perioada depozitării în locuinţă
-Medicamentele retrase de la comercializare la sugestia producătorului, aflate deja la pacienţi
Cum sunt distruse în alte ţări din lume
– În SUA, există reglementări precise pentru eliminarea medicamentelor. Geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe din medicamente.
– În Franţa, deşeurile farmaceutice se ridică la un total de 70.000 tone/an. Guvernul francez a rezolvat problema colectării medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor.
– În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria există obligativitatea predării medicamentelor expirate la farmacii sau către medicii de familie.