Atenție la pancreas. Simptomele care sunt ignorate!

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, destul de greu de depistat și cu o rată a mortalității ridicată, întrucât, de cele mai multe ori, este diagnosticat târziu. Din pricina localizarii ascunse între principalele organe, acesta este mai dificil de monitorizat, iar pacienții ajung de cele mai multe ori la doctor in stadii terminale.

Potrivit Doctorul Zilei, cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive boli. În aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formează în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malignă mai poate apărea şi la nivelul pancreasului endocrin, care secretă hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar şi la cel al coadei sau corpului acestui organ.

Pancreasul este un organ tubular, localizat în spatele stomacului. Are două funcții majore: să producă enzime, care ajută intestinele să gestioneze mâncarea și să producă hormoni, inclusiv insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge.

Cancerul de pancreas apare atunci când celulele canceroase cresc și se răspândesc în arealul pancreatic.

Cancerul pancreatic dă anumite semne, care, de cele mai multe ori, sunt ignorate. De aceea i se mai spune ”ucigașul tăcut”. În stadiu incipient, sunt prea puține semne. Dar pe măsură ce celulele canceroase se extind, apare o durere surdă în partea superioară a abdomenului și chiar și în spate. Durerea se acutizează, după ce persoana mănâncă sau se întinde. Alte simptome care anunță cancerul de pancreas: greață, apetit scăzut, slăbire, oboseală, slăbiciune și chiar depresie.

Care sunt cauzele cancerului pancreatic. Fumatul este primul factor pe lista acestor cauze! Fumătorii sunt de două ori mai predispuși să caadă victimele acestui tip de cancer. De asemenea, persoanele trecute de 45 de ani, diabeticii, cei care suferă de pancreatită cronică sau de ciroză hepatică. Mai sunt ”candidați” sedentarii, obezii și cei care au mai avut probleme cu pancreasul, cei care au avut în familie cazuri de cancer pancreatic.

Tratarea cancerului pancreatic se face prin metodele clasice: radioterapie, chimioterapie și îndepărtarea chirurgicală a masei canceroase, în măsura în care este posibil.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI