”Iaurtul industrial se realizează din lapte tratat termic (pasteurizare la minimum 80 grade Celsius, temperatură la care temuta bacterie Escherichia coli este distrusă, dar care distruge È™i componente valoroase din laptele crud), conÈ›ine conservanÈ›i, se realizează din materii prime care nu pot fi mereu cele mai proaspete È™i este sistematic supus înnoirilor de reÈ›etă”, potrivit prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE BucureÅŸti.
Iaurtul face parte din categoria numeroasă a „lactatelor acide“ sau „lactatelor fermentate“, adică produse lactate cu gust acru, cum este numit în Merceologie (È™tiinÈ›a mărfurilor) grupul produselor rezultate din lapte ca urmare a acÈ›iunii în timp a unor microorganisme specifice (bacterii de fermentaÈ›ie), arata doctorulzilei.ro.
Denumirea de iaurt vine din limba turcă, unde se pronunță cam la fel, dar se scrie yoğurt; pronunția termenului este aproximativ asemănătoare peste tot unde este cunoscut și se consumă iaurt.
AsociaÈ›ia Pro Consumatori (APC) a achiziÈ›ionat 45 tipuri de iaurt din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100 g È™i 300 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenÈ›ia în ceea ce priveÈ™te conÈ›inutul acestui tip de produs È™i potenÈ›ialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Rezultatele sunt următoarele:
-Iaurtul din lapte de capră este singurul tip de iaurt care NU produce balonare, acel tip de inflamație specifică zonei digestive!
-9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat!
-2 din 10 tipuri de iaurt conÈ›in adaosuri proteice! Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc.
Doar 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în ambalaje din sticlă!
13% din tipurile de iaurt analizat conÈ›in adaos de smântână!
Studiul privind calitatea iaurturilor face parte din Campania NaÈ›ională de Informare È™i Educare: ”Să învățăm să înÈ›elegem eticheta!”. Prin această campanie, experÅ£ii AsociaÅ£iei Pro Consumatori (APC) îÅŸi propun să-i înveÅ£e pe consumatori să înÅ£eleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceÅŸtia să facă achiziÅ£ii în cunoÅŸtinţă de cauză.
”Din păcate, iaurtul fabricat în sistem industrial, cu mici excepÈ›ii, nu mai are nimic în comun cu procesul natural de obÈ›inere al acestuia, adică prin fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentaÈ›ie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat È™i omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obÈ›inute prin ultrafiltrare È™i grăsimi din lapte. Le recomand consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă menÈ›iunea „Produs românesc”, fapt care atestă că acel produs s-a obÈ›inut numai din lapte românesc. A nu se confunda menÈ›iunea „Produs românesc” de pe eticheta unor iaurturi cu menÈ›iunea “Produs în România”, care poate ascunde faptul că acel iaurt conÈ›ine È™i lapte din afara țării, amestecat cu lapte romanesc”, conchide conf. univ. dr. Costel Stanciu, preÈ™edinte APC România.