Asistenții din școlile postliceale, slab pregătiți pentru muncă. Medic din Botoșani: „Trebuie să le dăm o șansă și să îi creștem” (Video)

De pe băncile școlilor postliceale ies, anual, sute de asistenți medicali, dar care au un nivel de pregătire mult sub nivelul așteptărilor.

Asistenții din școlile postliceale, slab pregătiți pentru muncă. Medic din Botoșani: „Trebuie să le dăm o șansă și să îi creștem” (Video)

   Foto: Regina Maria

Cel puțin asta afirmă medicii șefi de secție din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Dr. Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD, susține că învățământul în sistem privat nu are aceeași calitate ca la stat.

De exemplu, în serviciul de urgență un asistent medical trebuie să fie aproape la fel de bine pregătit ca un medic, deoarece deficitul de personal este simțitor și uneori nu toate spațiile din urgențe beneficiază de prezența unui doctor.

Nivelul nu pot să spun că este satisfăcător. Atât timp cât au apărut școli private trebuie să ne asumăm faptul că nu o să mai fie calitatea învățământului ca la stat, spun eu. Serviciul de urgență nu este cel mai simplu serviciu și nivelul de cunoștințe pe care trebuie să le aibă un asistent trebuie să fie mult peste medie. În fiecare spațiu al serviciului de urgență o să vedeți asistenți, iar câteodată nu sunt suficienți medici în gardă să am pentru fiecare spațiu”, a declarat dr. Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Asistentul este mâna dreaptă a medicului

În prima linie mereu vor ieși medicii, iar după aceștia urmează asistenții, care trebuie să fie foarte bine pregătiți pentru a putea recunoaște o urgență reală.

Asistentul este mâna medicului și trebuie să recunoască o urgență reală. Atunci viața pacientului este în mâinile lui și nu ne permitem să greșim. De aici faptul că rigurozitatea și atenția aplecată asupra examenelor în serviciul de urgență este mai mare. Îmi doresc foarte mult ca el să crească de la an la an pentru că este în beneficiul pacientului”, a adăugat dr. Ramona Guraliuc.

Cadrul medical subliniază importanța unei bune pregătiri a asistenților și afirmă că, mai bine să fie mai puțini asistenți, dar bine pregătiți decât mulți și fără competențele necesare.

Până la urmă nu îți permiți să ai foarte mulți asistenți, dar care să nu aibă competențele necesare sau nivelul de cunoaștere care să îi permită să lucreze în serviciul de urgență și să acorde îngrijiri de urgență”, a adăugat Ramona Guraliuc.

La nivelul județului Botoșani există două școli postliceale care pregătesc asistenți. Potrivit legislației, în această formă de învățământ se pot înscrie și persoanele care nu dețin diplomă de bacalaureat, însă au obligația de a o obține până la finalizarea cursurilor.

„Trebuie să le dăm o șansă și să îi creștem”

Cu toate acestea, șefa UPU-SMURD, una dintre cele mai aglomerate și mai grele secții ale unității sanitare, recunoaște faptul că sunt și tineri care au potențial. De aceea, unii dintre ei sunt luați „sub aripa” medicilor sau a celorlalți asistenți mai vechi pentru a-i șlefui.

Asta am observat de-a lungul timpului, că nivelul nu este foarte ridicat, dar avem foarte mulți tineri care pot să fie prelucrați. Adică, trebuie să le dăm o șansă celor care au o bază minimă de cunoștințe și să îi creștem. Noi vedem potențial în ei și lucrăm. În cazul meu, în primii ani stau pe spații verzi unde nu sunt urgențe majore. Ei cresc de la an la an, noi îi urmărim, îi învățăm, îi integrăm și în cinci ani de zile avem asistenți care își desfășoară activitatea pe spațiu roșu”, a adăugat dr. Ramona Guraliuc.

Medici rezidenți pentru Unitatea de Primiri Urgențe

Pe partea de personal mediu, șefa UPU-SMURD spune că nu sunt probleme, deoarece au fost organizate concursuri în repetate rânduri. Chiar dacă în unele cazuri posturile nu s-au ocupat din prima, concursul a fost reluat și atunci s-au găsit cei mai competenți angajați.

Să știți că la cadrele medii nu avem probleme, deoarece de-a lungul timpului am angajat, am dat concursuri în repetate rânduri. Câteodată nu am avut absolvenți din prima, dar am repetat concursul și spun că suntem mulțumiți de ceea ce avem acum ca nivel de pregătire”, a declarat Ramona Guraliuc.

Pe Unitatea de Primiri Urgențe a unității sanitare activează și medici rezidenți, iar de la anul vor fi aduși încă doi.

Vom avea de la începutul anului viitor doi medici care sunt rezidenți. Avem deja un medic rezident anul V care face gărzi la noi pentru al doilea an și mai avem de luna aceasta o doamnă doctor care vine de la Iași, dar este pe post la Botoșani. Avem promisiunea că va mai fi un medic rezident anul V care poate să își desfășoare concursul și ulterior va fi la Botoșani”, a completat dr. Ramona Guraliuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Focar de pestă porcină confirmat într-o comună din Botoșani, autorități băgate în ședință! (foto, video)

astăzi, 15:45

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat prezența unui focar de pestă porcină la două exploatații de porci din comuna Corni. Ovidiu Aionițoaie, directorul adjunct al Direcție...

Șefa UPU Botoșani, avertisment pentru personalul sanitar: „Trebuie să facem o investiție în comportament” (video)

astăzi, 15:32

Atitudinea cadrelor medicale față de pacienți a fost dintotdeauna o problemă dezbătută în spațiul public. Lucrurile s-au accentuat din luna august a anului 2023, atunci când Alexand...

Bogdan Suruciuc solicită patrule cu polițiști și câini în zona școlilor. „Sper să nu ajungă în unitățile de învățământ” (video)

astăzi, 10:51

Prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, a informat managerii de școli că polițiștii au patrulat în zona adiacentă unită...