Ambulanţe şi medici purtaţi pe drumuri de bolnavi închipuiţi. Doar un sfert sunt urgenţe reale

În fiecare lună, ambulanţele din Botoşani străbat mii de kilometri pentru ipohondrii sau pacienţii cu probleme banale. Unitatea de Primire a Urgenţelor este, la rândul său, sufocată de acest tip de pacienţi, iar cazurile cu adevărat grave riscă să fie neglijate. Doar un sfert din pacienţi sunt urgenţe reale, spun medicii de la UPU.

Unitatea de Primire a Urgenţelor este cea mai aglomerată secţie a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani, cu sute de pacienţi care se prezintă zilnic pentru diferite probleme de sănătate. Majoritatea sunt aduşi cu autosanitarele Serviciului Judeţean de Ambulanţă sau cu autospecialele SMURD, în cazurile grave.

Potrivit adevărul.ro, aceste servicii vitale pentru viaţa oamenilor care au cu adevărat nevoie de ele sunt însă efectiv sufocate şi blocate uneori de ipohondri sau de pacienţi cu probleme minore care pot fi rezolvate cu o simplă vizită la farmacie. Medicii de la UPU, dar şi personalul de pe ambulanţă, sunt disperaţi din cauza acestei situaţii şi trag un semnal de alarmă, spunând că oricând se poate întâmpla o tragedie. Această situaţie a fost semnalată inclusiv reprezentantului Guvernului în teritoriu.

„Noi am semnalat problema şi la Prefectură, pentru că este o treabă cât se poate de serioasă”, a precizat Eduard Gurău, directorul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă( SJA).  

Doar un sfert dintre pacienţi sunt urgenţe reale  

Monica Adăscăliţei este un medic experimentat în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor. A văzut mulţi oameni în situaţii limită pentru care fiecare secundă conta. A întâlnit însă şi persoane care încercau să păcălească sistemul. Fie ipohondri, fie oameni care doreau să-şi facă diferite investigaţii medicale gratuite, sărind peste programări, vizite la medicul de familie sau chiar taxe la cabinetele private. Cei din ultima categorie sunt, din păcate, pentru medicii de la Urgenţe, cei mai numeroşi.

Monica Adăscăliţei spune că Unitatea de Primiri a Urgenţelor este sufocantă de pacienţi. Dintre aceştia, arată medicul botoşănean, doar un sfert sunt cu adevărat urgenţe reale.

„Nu cred că exagerez dacă spun că aproape trei sferturi dintre cei care se prezintă la Unitatea de Primiri a Urgenţelor nu sunt cu adevărat urgenţe. Adică au probleme care pot fi rezolvate fie la medicul de familie, fie cu o programare la medicul specialist. Adică nu sunt situaţii de viaţă sau de moarte”, spune dr. Adăscăliţei. 

La Serviciul Judeţean de Ambulanţă este aceeaşi situaţie. Ambulanţele care ar trebuie să aducă pacienţi cu probleme reale de sănătate ajung să bată drumul pentru ca personalul medical să ia o tensiune, să preia pacienţi cu dureri de unghii sau de cap sau, şi mai rău, se duc pentru apeluri false, fiind vorba de mii de kilometri lunar pentru cazuri banale sau fictive. 

„În timp ce un om poate să moară pe stradă, maşinile noastre sunt ocupate cu persoane care acuză dureri la unghii, se află în stare de ebrietate sau cine ştie ce alte probleme de felul acesta”, precizează Eduard Gurău. 

O problemă aparte o reprezintă cei în stare de ebrietate care, după ce că sunt căraţi cu ambulanţa, ajung să facă scandal la Unitatea de Primire a Urgenţelor. 

„Se pot întâmpla tragedii”  

Monica Adăscăliţei spune că situaţia este cu atât mai grea cu cât numărul personalului este la jumătate faţă de cât ar trebuie să aibă Unitatea de Primire a Urgenţelor, adică sunt doar 12 medici dintr-un necesar de 24. De multe ori, spune ea, medicii ajung să-şi piardă vremea cu dureri abdominale minore, dureri menstruale, mâncărimi sau chiar închipuiri de-a dreptul. În tot acest timp, pacienţii aflaţi în stare gravă aşteaptă asistenţă medicală. 

„În şapte ore, sunt doar câţiva medici pe tură şi ajung câte 100 de pacienţi. Gândiţi-vă câte minute putem acorda fiecăruia în parte. În contextul în care apar multe cazuri minore şi pierdem timpul, în timp ce urgenţele adevărate bat la uşă, se pot întâmpla tragedii”, mai spune Monica Adăscăliţei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

astăzi, 20:45

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...