Alertă de antrax la Iași, cu vaci cumpărate de la Botoșani: Trei persoane au ajuns la spital

Este anchetă epidemiologică în Botoșani și Iași, după ce trei bărbați au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax.

Alertă de antrax la Iași, cu vaci cumpărate de la Botoșani: Trei persoane au ajuns la spital

Bolnavii sunt stabili, dar unul dintre ei a avut nevoie și de o intervenție chirurgicală. Oamenii ar fi intrat în contact cu bacteria periculoasă după ce au sacrificat o vacă bolnavă, la o fermă din Iași.

Animalul infectat ar fi ajuns din județul Botoșani, după ce a fost cumpărat de la o altă fermă de aici.

Ferma din care ar fi plecat suspiciunea se află pe un câmp din comuna Movileni. Un fermier crește în jur de 130 de animale. Ultima dată a cumpărat 30 de vite dintr-o comună din județul Botoșani. El spune că după această tranzație, în ferma din județul Iași au început îmbolnăvirile, relatează ȘtirileProTV.

Prima dată ar fi văzut o vacă suferindă pe care el însuși cu un angajat a tranșat-o. Cum în timpul sacrificării s-au rănit ei înșiși și au intrat în contact cu sângele infectat, s-a produs îmbolnăvirea. Cei care au fost chemați la muncă spun că nu știu nimic despre boală.

„E o suspiciune de antrax, o posibilă boală la animalele astea. Nu stiu nimic. Eu sunt în prima zi. mi-a zis că a murit un animal și nu numai o vacă. Și capre”, spune un bărbat.

„Toți trei care sunt internați au ceva semne. Din cercetări s-ar fi stabilit că au consumat carne”, spune Mihai Codoroabă, primarul comunei Movileni.

În timp ce proprietarul susține că animalele moarte au fost doar îngropate, nu și tranșate, autoritățile investighează dacă nu cumva carnea infestată a ajuns și pe masa oamenilor.

„Nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale. Erau și cadavre descopuse, dar și cadavre cu semne de tranșare. În împrejurimi au fost găsite nouă cadavre de bovine. Au foat prelevate probe pentru diagnostic”, spune și Gabriel Ciobanu, director DSV.

Starea pacienților, care au vârstele curpinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, spun medicii.

 „Pacienții au fost evaluați, internați și s-a inițiat tratatmentul specific. Unul dintre aceștia a necesitat și intervenție chirurgicală. În momentul de față sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator fiind strict monitorizați”, a precizat Florin Roșu, medic infecționist.

Infecționiștii, dar și medicii veterinari, așteaptă acum rezultatele de laborator pentru confirmarexa suspiciunii.

 Antraxul este o boală infecțioasă cauzată de cacillus anthracis, o bacterie rezistentă care poate supraviețui în condiții extreme pentru o perioadă lungă de timp. Antraxul este o boală foarte gravă pentru oameni. Se răspândește prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceștia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
3

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
912

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
198

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...