O situație alarmantă a fost sesizată, la Botoșani, de un cadru medical. Dr. Tudorache Constantin, șeful Laboratorului de Medicină Fizică și Balneologie – Secția de Pediatrie, susține că părinții au devenit din ce în ce mai indiferenți cu privire la sănătatea copiilor.
Mai precis, medicul face referire la postura copiilor, care nu este controlată acasă de părinți. Și, mai mult decât atât, în momentul în care se prezintă la spital spun că nu îi interesează dacă se fac bine sau nu.
„Cele mai mari probleme sunt...”
Specialiștii în sănătate arată că numărul problemelor ce țin de sănătatea spatelui sau a picioarelor s-au înmulțit și sunt într-o continuă creștere. Medicul Tudorache Constantin arată că părinții nu își aduc copiii din timp la spital pentru a preveni o viitoare scolioză, cifoză sau un picior strâmb.
„Problema cea mai mare este că adresabilitatea tinerilor este foarte scăzută pentru a supraveghea creșterea lor. Ei sunt într-o continuă creștere, este faza pubertară, prepubertară. Cele mai mari probleme sunt pozițiile vicioase, deposturările din cauza neglijenței în atitudine. Este vorba despre scolioze, cifoze, pe care toată lumea le cunoaște și sunt depistate foarte tardiv. Atunci apar probleme”, a declarat dr. Tudorache Constantin, șeful Laboratorului de Medicină Fizică și Balneologie – Secția de Pediatrie din Botoșani.
În acest sens, cadrul medical arată că factorul cel mai influențabil pentru prevenirea unor astfel de afecțiuni este, într-o primă fază, familia. Medicul mai spune că, la Botoșani, a constatat că există o reticență în cazul copiilor și adolescenților în a se lăsa verificați de părinți.
„Despre scolioză știe toată lumea că dacă nu o depistăm la timp ajungem la corset și apoi la intervenție chirurgicală. Sunt trei mari probleme aici. Este cea educațională în familie și, rog, ca părinții să supravegheze creșterea copiilor. Mai ales a fetelor în faza preadolescență. Atunci se instalează scoliozele esențiale. Mamele să supravegheze creșterea fetelor, iar tații a băieților, pentru că acum există acea reticență de a nu se dezbrăca în fața părinților. Eu nu o înțeleg”, a adăugat cadrul medical.
„O să se supere mulți pe mine”
Medicul Tudorache Constantin susține că a constatat faptul că părinții sunt indiferenți în ceea ce privește evoluția creșterii biologice a copiilor, dar, mai mult decât atât, și în ceea ce privește tratarea unor afecțiuni medicale.
„Cea mai mare problemă, chiar dacă o să se supere mulți pe mine, este indiferența față de evoluția creșterii biologice a multora dintre copii. Și la părinți, și la copii. Am cuplu, părinte – copil, care, frumos, elegant aduc anumite critici față de postură și nu îi interesează. Am întrebat o domnișoară frumoasă, isteață, dacă vrea să se facă bine, să aibă spatele drept. Mi-a răspuns că nu o interesează. Eu ce să fac în situația asta? Asta este problema cu care mă confrunt și este foarte gravă. În momentul în care eu prescriu un corset și pacienții nu îl poartă, atunci eu degeaba îl dau”, menționează medicul Tudorache Constantin.
Un alt factor important pentru o bună postură și pentru o educație corectă pe partea medicală a copiilor este al dascălilor. Înainte, profesorii obișnuiau la școală să corecteze poziția în bancă a copiilor.
„Familia este pilonul 1. Pilonul 2 este școala. Nu mai este acel interes colateral al dascălilor ca să corecteze postura în bancă a copiilor. Dacă poziția acasă nu este controlată, la școală nu este controlată, normal că apar acestea. Este o consecință certă a tulburărilor de postură vertebrală”, a adăugat medicul.
Medicul Tudorache Constantin mai spune că a încercat de multe ori să îi determine pe părinți să se implice mai mult în corectarea poziției copiilor.
„Eu am mai încercat asta, dar când vezi dezinteres din partea părinților care vin deja la medic ce poți să mai faci? Îmi cer iertare pentru cei care au o atitudine normală”, a mai spus medicul Tudorache.
La ce duc scoliozele?
Medicii susțin că scoliozele au consecințe extrem de grave, iar cei care ajung într-o stare avansată cu această afecțiune suferă mult mai mult atunci când se îmbolnăvesc.
„Consecințele scoliozelor pot fi foarte grave, deoarece o scolioză decompensată poate duce la disfuncție ventilatorie mixtă, iar atunci ele merg în cascadă. Toate puseele de viroze la persoanele cu disfuncție ventilatorie sunt mult mai accentuate”, a conchis medicul Tudorache Constantin.