"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina".
Winston Churchill prezicea in 1931 ca peste 50 de ani carnea folosita la gatit va fi crescuta in laborator, pentru ca este absurd sa cresti o pasare intreaga doar pentru anumite parti ale sale. Oamenii de stiinta spun ca previziunea sa este pe cale sa se implineasca in urmatorii ani, chiar daca termenul avansat de britanic a fost depasit.
Potrivit acestora, primii curcani crescuti in laborator vor ajunge pe mesele noastre pana in 2030, arata Ziare.com, citand The Telegraph.
Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.
"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina", a declarat el.
Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita de activistii de mediu si de cei care militeaza pentru drepturile animalelor - emisiile de gaze cu efect sera rezultate din cresterea animalelor mari ar disparea, iar pasarile nu ar mai fi chinuite in "bateriile" in care cresc.
In plus, sondajele derulate pana acum au aratat ca vegetarienii ar consuma carne daca aceasta ar fi crescuta in laborator, asa ca o piata noua ar putea sa apara.
Cum am obtine carnea in laborator? Dintr-un mic fragment de piept de curcan, cu fibre de muschi, care ar fi plasat intr-o "supa" de aminoacizi si zahar. Celulele recoltate ar fi astfel pacalite ca se afla in continuare in curcan si s-ar divide in mod repetat. O singura astfel de celula s-ar divide de 75 de ori in trei luni.
Totusi, metoda nu e chiar una eficienta, nefiind perfectata suficient. Cand primul hamburger de cultura a fost creat, in 2013, tot in conditii de la laborator, a durat trei luni si costul total al producerii sale a ajuns la peste 250.000 de dolari.
In lume, multi oameni de stiinta incearca sa gaseasca o cale de a obtine carne, in laborator, la preturi rezonabile si in timp scurt.
Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?
Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?
Stiri Botosani Monday, 28 November 2016 SănătateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Dezvăluire tulburătoare: Românii care se întorc acasă ”între patru scânduri”!
astăzi, 11:57
O dezvăluire înfiorătoare făcută de directoarea unei companii de repatrieri funerare scoate în prim-plan viața grea pe care o trăiesc unii români plecați să muncească î...
(P) 8 Martie la Restaurant D.A.R. – O seară plină de eleganță și rafinament!
astăzi, 11:00
În data de 8 Martie, D.A.R. Events, Restaurant & Barn vă invită să sărbătoriți frumusețea, grația și bucuria de a fi femeie! Echipa Restaurantului D.A.R. a pregătit o seară de ne...
Zonele frecventate de tineri în atenția polițiștilor: Acțiune pentru siguranța cetățenilor din Botoșani! (Foto)
astăzi, 10:55
Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșa...