Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?

"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina".

Winston Churchill prezicea in 1931 ca peste 50 de ani carnea folosita la gatit va fi crescuta in laborator, pentru ca este absurd sa cresti o pasare intreaga doar pentru anumite parti ale sale. Oamenii de stiinta spun ca previziunea sa este pe cale sa se implineasca in urmatorii ani, chiar daca termenul avansat de britanic a fost depasit.

Potrivit acestora, primii curcani crescuti in laborator vor ajunge pe mesele noastre pana in 2030, arata Ziare.com, citand The Telegraph.

Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.

"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina", a declarat el.

Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita de activistii de mediu si de cei care militeaza pentru drepturile animalelor - emisiile de gaze cu efect sera rezultate din cresterea animalelor mari ar disparea, iar pasarile nu ar mai fi chinuite in "bateriile" in care cresc.

In plus, sondajele derulate pana acum au aratat ca vegetarienii ar consuma carne daca aceasta ar fi crescuta in laborator, asa ca o piata noua ar putea sa apara.

Cum am obtine carnea in laborator? Dintr-un mic fragment de piept de curcan, cu fibre de muschi, care ar fi plasat intr-o "supa" de aminoacizi si zahar. Celulele recoltate ar fi astfel pacalite ca se afla in continuare in curcan si s-ar divide in mod repetat. O singura astfel de celula s-ar divide de 75 de ori in trei luni.

Totusi, metoda nu e chiar una eficienta, nefiind perfectata suficient. Cand primul hamburger de cultura a fost creat, in 2013, tot in conditii de la laborator, a durat trei luni si costul total al producerii sale a ajuns la peste 250.000 de dolari.

In lume, multi oameni de stiinta incearca sa gaseasca o cale de a obtine carne, in laborator, la preturi rezonabile si in timp scurt. 
 
Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...