"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina".
Winston Churchill prezicea in 1931 ca peste 50 de ani carnea folosita la gatit va fi crescuta in laborator, pentru ca este absurd sa cresti o pasare intreaga doar pentru anumite parti ale sale. Oamenii de stiinta spun ca previziunea sa este pe cale sa se implineasca in urmatorii ani, chiar daca termenul avansat de britanic a fost depasit.
Potrivit acestora, primii curcani crescuti in laborator vor ajunge pe mesele noastre pana in 2030, arata Ziare.com, citand The Telegraph.
Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.
"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina", a declarat el.
Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita de activistii de mediu si de cei care militeaza pentru drepturile animalelor - emisiile de gaze cu efect sera rezultate din cresterea animalelor mari ar disparea, iar pasarile nu ar mai fi chinuite in "bateriile" in care cresc.
In plus, sondajele derulate pana acum au aratat ca vegetarienii ar consuma carne daca aceasta ar fi crescuta in laborator, asa ca o piata noua ar putea sa apara.
Cum am obtine carnea in laborator? Dintr-un mic fragment de piept de curcan, cu fibre de muschi, care ar fi plasat intr-o "supa" de aminoacizi si zahar. Celulele recoltate ar fi astfel pacalite ca se afla in continuare in curcan si s-ar divide in mod repetat. O singura astfel de celula s-ar divide de 75 de ori in trei luni.
Totusi, metoda nu e chiar una eficienta, nefiind perfectata suficient. Cand primul hamburger de cultura a fost creat, in 2013, tot in conditii de la laborator, a durat trei luni si costul total al producerii sale a ajuns la peste 250.000 de dolari.
In lume, multi oameni de stiinta incearca sa gaseasca o cale de a obtine carne, in laborator, la preturi rezonabile si in timp scurt.
Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?
Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?
Stiri Botosani Monday, 28 November 2016 SănătateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!
Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...
„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!
Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...
Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.14 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici