Viorica Dăncilă i-a numit "autişti" pe cei care, în recenta dezbatere din Parlamentul European, au criticat îndepărtarea actualei guvernări de la Bucureşti de valorile europene, întrucât "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".
"Vreau să am o altă abordare cu liderii europeni, o abordare corectă şi transparentă, în care informaţia să fie luată de la Guvern şi să evităm dezinformările care au creat atâtea nemulţumiri, spun eu, din partea românilor, să nu mai ajungă România şi probleme existente în România să fie discutate în plenul Parlamentului European, bazate pe dezinformările pe care, din păcate, românii le fac pentru România. Eu ştiu românii de la Bruxelles. Nu exclud să fie români şi din ţară", a spus premierul la Antena 3.
“Ştiu cât rău ne-a făcut doamna Monica Macovei, 9 ani, în Parlamentul European. Am văzut atitudinea ei şi acest lucru ne-a creat o stare de tristeţe, pentru că probleme sunt în multe ţări, fiecare ţară îşi are problemele ei, dar şi le rezolvă pe plan intern. Nu vii să îţi pârăşti propria ţară şi să ceri să o judece alte 27 de ţări în plenul Parlamentului European”, a adăugat Viorica Dăncilă.
"Acești oameni sunt autiști", a concluzionat premierul, fost europarlamentar.
Autismul este o tulburare caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona în plan social şi de a comunica, de un comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani, aminteşte Agerpres. Tulburările de spectru autist sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite. Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătăţirea sau dezvoltarea abilităţilor de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informaţii şi cunoştinţe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuaţiile de participare la şedinţele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecinţe ireversibile. Pe lângă terapia individuală este nevoie şi de terapie de grup care să vizeze procesul de dezvoltare a propriei personalităţi sociale.
Imediat după emisiunea, Asociația Părinților Copiilor cu Autism a reacționat printr-o scrisoare deschisă la declarație a premierului Viorica Dăncilă, făcută joi seara. Asociația consideră că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume” și îi solicită premierului să-și ceară scuze public.
În cursul zilei de vineri, printr-un comunicat de presă remis redacției, premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul emisiunii televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. ”Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă.
Șeful Executivului subliniază că doar printr-o atenție constantă acordată persoanelor cu dizabilități putem contribui la integrarea acestora în societate și punerea în valoarea a calităților lor. ”M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă.