Consilierul județean Mirela Saucă a criticat conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Mavromati”, atrăgând atenția că numirea actualului manager este o decizie politică nepotrivită în contextul dificultăților financiare cu care se confruntă unitatea sanitară. „Sperăm ca mandatul domniei sale să nu fie un experiment eșuat”, a fost avertismentul pe care l-a lansat în ședința de joi a deliberativului.
La mijlocul acestei luni, președintele CJ Doina Federovici l-a numit în funcția de manager al SJU „Mavromati” pe economistul Angel Călin, un social-democrat cu un curriculum vitae bogat în posturi de demnitate publică. Consilierul liberal Mirela Saucă a recunoscut unele calități profesionale ale acestuia, dar a subliniat lipsa studiilor și experienței în managementul sanitar.
„Este un profesionist în domeniul resurselor umane, da, așa este, și pentru că îl cunosc aș putea să adaug și ambițios și hotărât, dar pentru a conduce un spital de dimensiunea Spitalului Județean mai e nevoie încă de ceva și printre altele ar trebui ceva expertiză, ceva experiența în domeniul managementului sanitar. E un domeniu foarte important, destul de complicat, de aceea există o școală națională de sănătate publică și management sanitar. Chiar recent, domnul ministru spunea că accesul la un astfel de post ar trebui condiționat de participarea la cursuri de perfecționare în domeniu la această școală”, a spus Mirela Saucă în plenul CJ.
Ea a propus ca alternative optime pentru conducerea Spitalului Județean doi medici cu experiență în management, ambii colegi de partid. „De altfel, să știți ca doamna Monica Adăscăliței e unul din directorii DSP performanți din perioada pandemiei. A făcut aceste cursuri, este absolventă acestei școli. Și domnul doctor Andrieș de la Dorohoi. Și cu siguranță mai sunt și alți medici care au trecut pe acolo și au făcut cursuri de specializare”, a exemplificat aceasta.
Mai departe, Mirela Saucă a vorbit despre incapacitatea SJU „Mavromati” de a îndeplini indicatorii stabiliți în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu toate că a beneficiat de investiții substanțiale din partea Consiliului Județean.
„Despre problemele Spitalului Județean s-a discutat, am vorbit și la ședința trecută, de departe cea mai mare este că spitalul nu reușește să-și îndeplinească indicatorii care au stat la baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, în condițiile în care Spitalul Județean a beneficiat de foarte mulți bani de la Consiliul Județean, asta trebuie să o recunoaștem, s-au făcut investiții foarte mari. De aceea, așteptările tuturor botoșănenilor cu privire la Spitalul Județean sunt foarte mari. Pentru că deși nu ne dorim, ajungem toți acolo, fie în calitate de pacienți, fie în calitate de aparținători sau însoțitori ale persoanelor dragi nouă, iar responsabilitatea unei astfel de numiri se împarte între cine a făcut-o și cine a acceptat-o”, a afirmat Mirela Saucă.
Liberala s-a arătat sceptică în ceea ce privește capacitatea noului manager de a gestiona problemele celui mai mare spital din județ.
„Noi sperăm că perioadă de acomodare a noului director să fie cât mai scurtă, să aibă răspunsuri și soluții la toate problemele pe care le are Spitalul Județean, și mai sperăm ca mandatul domniei sale să nu fie un experiment eșuat. Așa că, în concluzie, considerăm că numirea actualului manager s-a făcut pe criterii politicianiste, iar în privința viitorului managementului Spitalul Județean, prognosticul nostru este rezervat”, a concluzionat reprezentanta PNL.
Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, a dat asigurări că funcția de manager al Spitalului Județean se află în mâinile potrivite, arătând că atribuțiile de conducere au fost preluate cu responsabilitate și rigurozitate.
„La începutul acestei săptămâni, alături de toată echipa managerială a Spitalului Județean de Urgență, a precizat cu subiect și predicat ce va face în perioada următoare cu echipa, a mers peste tot, pe toate secțiile din Spitalul Județean. Cred că lucrurile sunt clare și transparente. Îmi mențin punctul de vedere, domnul manager are o expertiză foarte vastă în activitatea domniei sale. Nu cred că ar putea cineva din această sală să aibă emoții cu privire la managementul pe care îl va aplica la Spitalul Județean de Urgență. Cu privire la contractul cu Casa, știți foarte bine, facem toate eforturile astfel încât nici personalul, dar nici pacienții să nu aibă de suferit. Consiliul Județean întotdeauna a fost un partener corect și onest în relația cu toate instituțiile subordonate pe care le avem și atunci când au apărut probleme, de comun acord, am găsit cele mai bune soluții, astfel încât activitatea să nu fie perturbată și, în definitiv, oamenii să fie mulțumiți”, a răspuns Doina Federovici.
În asentiment s-a exprimat și medicul Ramona Guraliuc, coordonatorul Unității de Primiri Urgențe și consilier județean PSD. Ea a subliniat că schimbarea conducerii produce deja îmbunătățiri în organizarea și funcționarea unității sanitare.
„Ceea ce pot să vă confirm din interiorul spitalului este că are un feedback pozitiv. A venit pe fiecare secție, a evaluat fiecare secție, a stat de vorbă cu echipele de pe secții. A întrunit, de asemenea, consiliul medical, a stabilit plusurile și minusurile. Din câte știu, suntem pe partea ascendentă cu cazurile raportate la Casă. Eu spun că se fac pași importanți pe partea ascendentă. Acum dacă luăm și analizăm fiecare om și câte studii în domeniu, lucrurile astea pot să aibă interpretări diferite, important este ce se pune în practică și ceea ce se face efectiv. Ceea ce pot să vă spun este că important este să unești oamenii și să organizezi așa cum trebuie. Și dacă reușești să faci fiecare mână de lucru să acționeze optim, ăsta este lucrul cel mai important”, a declarat Ramona Guraliuc.