USR Botoșani acuză Primăria că împrumută bani pentru a acoperi o gaură în buget din cauza incompetenței

USR Botoșani acuză Primăria că împrumută bani pentru a acoperi o gaură în buget din cauza incompetenței

Primarul de Botoșani îndatorează municipiul Botoșani aproape de maximul permis de lege. Un credit de 120 de milioane lei, cerut de social-democrați spre a fi aprobat în ședința de CL din 28 septembrie, va trebui să acopere o gaură de aproape o treime din bugetul total al Municipiului Botoșani, bani pe care Primăria nu-i are pentru a asigura cofinanțarea sau doar finanțarea unor lucrări publice. Scandalos este că, mai bine de jumătate din sumă, va fi plătită, din banii botoșănenilor, pentru a acoperi diferențe de costuri apărute din incompetența unora.

Un exemplu este cel al proiectelor finanțate prin PNRR, documentații în care Botoșaniul nu a știut, în calculațiile tehnice incluse, nici pentru ce să ceară bani și nici câți bani să solicite. Alte sume vor fi acum plătite din cauza întârzierii cu care Primăria a implementat unele proiecte cu fonduri europene și nu numai. Lucrările au fost lungite atât de mult, încât prețurile materialelor de construcții efectiv au explodat, între timp.

Conform specialiștilor din Primărie, în momentul de față Municipiul are un grad de îndatorare de 9.6%. Mega-creditul aprobat în ședința de joi va duce gradul de îndatorare la un maxim de 25.38%, în condițiile în care Botoșaniul poate avea datorii de maxim 30% din bugetul său total. Banii vor trebui plătiți din taxele și impozitele plătite de botoșăneni către bugetul local.

USR Botoșani atrage atenția că Botoșaniul se împrumută pe bani publici și din cauza incompetenței și delăsării celor ce gospodăresc acest municipiu. Practic primarul Cosmin Andrei vrea să dubleze bugetul de investiții al municipiului, în condițiile în care e incapabil să cheltuie banii bugetați pe 2023.

Că dublezi bugetul de investiții poate suna bine, dacă nu spui că de fapt costurile au crescut din cauza incompetenței.

Până acum, domnule primar, ce ați făcut? Cine v-a oprit să cheltuiți la timp banii alocați pe dezvoltare?

„Incompetența costă. Iar la Botoșani azi a venit nota de plată. Consiliul local a aprobat astăzi contractarea unui credit de 120 de milioane de RON pentru a acoperi diferențele apărute la implementarea proiectelor cu fonduri europene. Dacă vă întrebați cine va plăti suma totală care va fi mult mai mare, de fapt, pentru că  vor intra în calcul și dobânzile și comisioanele bancare aferente, răspunsul este evident: botoșănenii.”, a declarat consilierul local USR Raluca Curelariu. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu devastator, proprietarul găsit carbonizat în interiorul casei! (Foto, Video)

Marţi, 5 Decembrie 2023
683

Tragedia s-a întâmplat la Costești. Flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor. La fața locului s-au deplasat în cel ...

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

Marţi, 5 Decembrie 2023
469

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

Marţi, 5 Decembrie 2023
410

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...