Social-democrați au demonstrat - și nu o singură dată - că țin la rang de cinste și promovează cu consecvență valorile, autenticitatea, tradițiile și porturile românești.
Cu dăruire, dorință, implicare și iubire față de tot ce înseamnă pur și autentic românesc, „Șezătorile Iei”, evenimentul inițiat de Organizația Femeilor Social Democrate din Botoșani, au ajuns la a VI-a ediție, fiind organizate în acest an în comuna Vlăsinești, cu sprijinul primarului Andrei Bouariu.
Astfel, cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită anual pe data de 24 iunie, căminul cultural din satul Sârbi a devenit, timp de câteva ore, cartea deschisă pentru toți cei care au dorit să afle povestea iei, de la firul de borangic, până la făurirea acestei nestemate pe care românii o poartă și astăzi cu mândrie.
„Această sărbătoare este un omagiu adus simbolului unic al identității noastre naționale, Ia românească. Îmbrăcați în ii și cămăși tradiționale, unice și colorate, ne-am reunit într-un cadru autentic, în care am celebrat frumusețea și valorile tradiționale românești. A fost o zi specială, în care ni s-au alăturat tanti Maria și tanti Florica, două surori în vârstă de peste 90 de ani, care au preluat din familie meșteșugul țesutului la război și arta înfrumusețării iilor, dar și zeci de copii vlăsineșteni care ne-au înseninat ziua”, a declarat primarul Andrei Bouariu.
Președintele Organizației Județene PSD Botoșani, Doina-Elena Federovici, deputații Alexandra Huțu și Dan Șlincu, senatorul Lucian Trufin, președintele OFSD Mioara Jurgiu, primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru, subprefectul Paula Cojocariu-Berențan sau consilieri județeni PSD au fost printre cei care au luat parte la reprezentațiile oferite de doamnele pricepute din Vlăsinești în ale țesutului la război, cusutului și împletitului, în timp ce școlarii au oferit un minunat program artistic care a îmbinat tradițiile cu folclorul românesc.
“Șezătorile Iei” au debutat în anul 2018, din dorința social-democraților de a fi alături de botoșăneni și de a promova obiceiurile și meșteșugurile locale. Astfel, una dintre cele mai frumoase sărbători românești a strâns laolaltă familia social-democrată și botoșănenii în anii anteriori în diferite zone ale județului: Cordăreni, Curtești, Văculești, Vârfu Câmpului și Prăjeni.