Senatul a decis: Producătorii locali, favorizați la achiziționarea produselor agroalimentare de către instituțiile publice (video)

Senatul a decis: Producătorii locali, favorizați la achiziționarea produselor agroalimentare de către instituțiile publice (video)

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ care creează lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare, înlesnind apropierea dintre producători și consumatori.

Prin această inițiativă, susținută în bloc de grupul parlamentar PSD, toate persoanele juridice de drept public și privat cu capital majoritar de stat și care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau în circuit intern vor participa la lanțul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producției către acestea pentru șapte categorii de alimente.

În acest sens, vor fi înființate lanțuri scurte de aprovizionare organizate pe mai multe nivele, de la comună și oraș până la nivel național și european.

„Propunerea obligă unitățile de alimentație publică să cumpere carne, legume, fructe, miere de albine, lapte și lactate, ouă și produse de panificație direct de la producători. Ca atare, fermierii români vor beneficia de întâietate, produsele vor fi achiziționate la prețurile stabilite de cerere și ofertă, iar calitatea alimentelor nu va fi afectată de distanța și condițiile procesului comercial. Acestea sunt motivele pentru care am semnat proiectul legislativ și l-am susținut în plen. Așa cum au apreciat și colegii mei, care au numit măsura <<bani românești pentru produse românești>>, această inițiativă este o șansă istorică acordată producătorilor români și economiei locale”, a declarat senatorul social-democrat Lucian Trufin.

Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă una din prioritățile naționale pentru securitatea alimentară a României și se realizează, conform strategiei europene, de la fermă la consumator.

„Fac un apel către toți producătorii locali de alimente să analizeze solicitările instituțiilor publice, să își planifice producția și să se informeze din timp cu privire la procedurile de achiziție, pentru a fructifica la maximum oportunitatea. Îmi doresc ca pe viitor această lege să se aplice și pe piața privată, în supermarketuri, mini-marketuri, magazine mici, unități de catering și așa mai departe”, a adăugat senatorul Lucian Trufin

Proiectul a va fi supus dezbaterii Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

(Comunicat de PSD Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gestul impresionant făcut de trei frați din Botoșani. ”Le-am strâns mâna și i-am felicitat!” (Foto)

astăzi, 19:51
254

”Dacă vii la donare, nu veni singur, mai ia pe cineva cu tine!”, a fost mesajul transmis de dr. Loredana Roșca, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) din Botoșani.  ...

Primăria Botoșani își face propriul Palat, Cosmin Andrei a anunțat și unde va funcționa noua instituție!

astăzi, 18:45
240

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a făcut anunțul către tineri în cadrul Galei Voluntarului, eveniment desfășurat marți seara în sala Teatrului pentru Copii și Tineret...

Povestea dureroasă din spatele acestei fotografii!

astăzi, 18:30
335

Dar cum ne vom raporta la rândurile de mai jos, atunci când realitatea este cruntă? În prag de Sfintele Sărbători de iarnă, Vlad Plăcintă ne îndeamnă să salvăm viața ...