Senatul a decis: Producătorii locali, favorizați la achiziționarea produselor agroalimentare de către instituțiile publice (video)

Senatul a decis: Producătorii locali, favorizați la achiziționarea produselor agroalimentare de către instituțiile publice (video)

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ care creează lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare, înlesnind apropierea dintre producători și consumatori.

Prin această inițiativă, susținută în bloc de grupul parlamentar PSD, toate persoanele juridice de drept public și privat cu capital majoritar de stat și care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau în circuit intern vor participa la lanțul scurt de aprovizionare, iar fermierii vor avea întâietate în comercializarea producției către acestea pentru șapte categorii de alimente.

În acest sens, vor fi înființate lanțuri scurte de aprovizionare organizate pe mai multe nivele, de la comună și oraș până la nivel național și european.

„Propunerea obligă unitățile de alimentație publică să cumpere carne, legume, fructe, miere de albine, lapte și lactate, ouă și produse de panificație direct de la producători. Ca atare, fermierii români vor beneficia de întâietate, produsele vor fi achiziționate la prețurile stabilite de cerere și ofertă, iar calitatea alimentelor nu va fi afectată de distanța și condițiile procesului comercial. Acestea sunt motivele pentru care am semnat proiectul legislativ și l-am susținut în plen. Așa cum au apreciat și colegii mei, care au numit măsura <<bani românești pentru produse românești>>, această inițiativă este o șansă istorică acordată producătorilor români și economiei locale”, a declarat senatorul social-democrat Lucian Trufin.

Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă una din prioritățile naționale pentru securitatea alimentară a României și se realizează, conform strategiei europene, de la fermă la consumator.

„Fac un apel către toți producătorii locali de alimente să analizeze solicitările instituțiilor publice, să își planifice producția și să se informeze din timp cu privire la procedurile de achiziție, pentru a fructifica la maximum oportunitatea. Îmi doresc ca pe viitor această lege să se aplice și pe piața privată, în supermarketuri, mini-marketuri, magazine mici, unități de catering și așa mai departe”, a adăugat senatorul Lucian Trufin

Proiectul a va fi supus dezbaterii Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

(Comunicat de PSD Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
371

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
152

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
312

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...