Senatorul PNL Cristian Achiței: Județul are asigurat un buget consistent pentru drumurile județene, fiind al nouălea în topul celor 41 de județe ale României la acest capitol

Senatorul PNL Cristian Achiței: Județul are asigurat un buget consistent pentru drumurile județene, fiind al nouălea în topul celor 41 de județe ale României la acest capitol

Senatorul PNL de Botoșani, Cristian Achiței, contrazice declarațiile făcute de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, care susține că “Guvernul Câțu ne-a condamnat pur și simplu la subdezvoltare.”

Senatorul PNL susține că pentru Botoșani este vorba în acest an de un buget istoric, axat pe investiții și dezvoltare, fără precedent în România ultimilor 31 de ani.

Cristian Achiței, a precizat că sunt alocate prin legea bugetului de stat pentru anul 2021 cele mai mari sume din ultimele trei decenii pentru investițiile strategice ale județului.

“Pentru prima dată după 1989 sunt bugetate consistent în același an două proiecte majore în infrastructura rutieră a județului: Drumul Național DN 28B Botoșani-Tg. Frumos și Drumul Național DN 29D Botoșani-Ștefănești. Pentru modernizarea fiecăruia din aceste drumuri naționale constructorii au la dispoziție fonduri însumate de circa 100 de milioane de lei pentru demararea și derularea lucrărilor. Modernizarea celor două drumuri naționale va fi astfel finalizată în anul 2023.

Este finanțat de la bugetul de stat procesul de continuare a demersurilor pentru construirea acumulării hidrotehnice de la Vf. Câmpului, viitoarea sursă de apă potabilă pentru aproximativ jumătate din populația județului nostru. Județul Botoșani are asigurat un buget consistent pentru drumurile județene, fiind al nouălea în topul celor 41 de județe ale României la acest capitol.

Guvernul Cîțu lasă la dispoziția Consiliului Județean Botoșani și a tuturor celorlalte autorități locale întregul excedent bugetar consemnat la sfârșitul anului 2020, schimbând politica abuzivă a guvernelor pesediste, prin care jumătate din excedent era practic confiscat de București.

Bugetele locale (județean, municipale, orășenești sau comunale) nu mai sunt dijmuite de guvern, ca pe vremea sinistrei guvernări pesediste, prin obligația de a asigura plata indemnizațiilor pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități. În 2021 nivelul maxim permis de lege, adică 90%, este asigurat de la bugetul statului”, a explicat senatorul Cristian Achiței pe pagina sa de socializare.

Acesta a mai adăugat că în România este în acest an cel mai mare buget din istorie alocat investițiilor în 2021: 61,9 miliarde lei, reprezentând 5,5% din PIB, iar bugetul pentru investiții asigurat în acest an de Guvernul Cîțu este: de două ori și jumătate mai mare decât cel alocat de PSD acestui capitol în 2017; cu 27,7 miliarde lei mai mare decât cel din 2018; cu 42% mai mare decât cel din 2019!

De asemenea, senatorul susține că mai multe investiții importante în infrastructura națională sunt bugetate consistent. În zona Moldovei beneficiază de sume importante, printre altele, autostrăzile A7 Ploiești-Suceava-Siret, A8 Tg. Mureș-Iași-Ungheni, A13 Bacău-Brașov și Autostrada Nordului Suceava-Baia Mare. În paralel se asigură suport financiar consistent, însumând sume record pentru România ultimilor 31 de ani, pentru mediul de afaceri privat și pentru menținerea numărului de locuri de muncă, în condițiile crizei economice mondiale provocate de pandemie. În același timp nu au fost introduse taxe și impozite noi și nici nu au fost majorate cele vechi. Pe de altă parte, nu se taie nici unul din veniturile românilor (alocații pentru copii, venituri salariale pentru angajați sau pensii pentru vârstnici), așa cum mint cu nerușinare pesediștii. Dimpotrivă, continuăm cu responsabilitate proiectele de majorare a acestor venituri într-un ritm sănătos, sustenabil pe termen lung, mai spune senatorul botoșănean.

 

Spune-ne opinia ta