"Greșeala" deputatului Mihaela Huncă, cu două zile înainte de retragerea din partid!

În această dimineață, deputatul Mihaela Huncă È™i-a anunÈ›at retragerea din PSD, motivând că nu se mai regăseÈ™te în actuala viziune a partidului aflat la guvernare. "Social-democraÈ›ia în care cred eu, bazată pe valori autentice, pe meritocraÈ›ie È™i pe competență nu se mai regăseÈ™te astăzi în PSD, fiindcă PSD, din motive ce nu pot să le înÈ›eleg, È™i-a uitat È™i menirea, È™i ideologia", a scris Mihaela Huncă în anunÈ›ul de miercuri dimineață.

În urmă cu două zile, Mihaela Huncă (fost inspector È™colar general), a făcut o interpelare către ministrul EducaÈ›iei (din Guvernul PSD), despre încadrarea unităților È™colare în bugetul pentru anul 2019. Mai exact, despre "neîncadrarea în costul standard per preÈ™colar/elev", deputatul atrăgând atenÈ›ia asupra faptului că "în majoritatea judeÈ›elor din È›ară, bugetul aprobat pentru anul 2018 este insuficient la capitolul salarii. Acest lucru este cauzat de finanÈ›area inadecvată, care se realizează conform costului standard. Astfel, este imposibil pentru inspectoratele È™colare È™i unitățile de învățământ să se încadreze în bugetul alocat".

Având în vedere aspectele de mai sus, spre final apare - în aceeaÈ™i interpelare către ministrul EducaÈ›iei - un paragraf menit să producă destulă îngrijorare în rândul cadrelor didactice: "Astfel, consider că vom putea să evităm situaÈ›ii care să conducă la ÎNCHIDEREA È™i COMASAREA unităților de învățământ, REDUCEREA normelor È™i PIERDEREA LOCURILOR DE MUNCÄ‚ din sistemul educaÈ›ional, creÈ™terea numărului de elevi obligaÈ›i să facă naveta, intensificarea abandonului È™colar sau creÈ™terea grupelor de învățământ simultan". (sublinierile aparÈ›in redacÈ›iei) 

O postare care, fără îndoială, nu a trecut neobservată de către È™efii PSD!

Iată textul integral al interpelării:

"Către: Ministerul Educației Naționale
Domnului Ministru Valentin Popa
De la: Mihaela Huncă, membru în Comisia pentru învățământ, È™tiință, tineret È™i sport
ÎNTREBARE
Obiectul întrebării: comunicarea propunerilor identificate de Consiliul NaÅ£ional pentru FinanÅ£area Învăţământului Preuniversitar cu privire la construirea bugetului pentru anul 2019

Stimate domnule Ministru,
Având în vedere neîncadrarea în costul standard per preÈ™colar/elev în multe unități de învățământ (din cauza unui cumul de factori) vă rog să-mi comunicaÈ›i măsurile propuse de Consiliul NaÅ£ional pentru FinanÅ£area Învăţământului Preuniversitar pentru anul 2019, al cărui regulament a fost aprobat prin Ordinul nr. 3.903 din 5 iunie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 520 din 25 iunie 2018. 
Având în vedere că acest organism consultativ este cel care determină anual costul standard per elev/preÅŸcolar È™i apoi propune Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale formula de finanÅ£are, prin care se realizează alocarea fondurilor pentru finanÅ£area de bază a unităţilor de învăţământ, am rugămintea să-mi transmiteÈ›i soluÈ›iile pe care le veÈ›i adopta în perioada următoare, astfel încât bugetul alocat să fie suficient pentru acestea.
În majoritatea judeÈ›elor din È›ară, bugetul aprobat pentru anul 2018 este insuficient la capitolul salarii. Acest lucru este cauzat de finanÈ›area inadecvată, care se realizează conform costului standard. Astfel, este imposibil pentru inspectoratele È™colare È™i unitățile de învățământ să se încadreze în bugetul alocat.
Periodic, inspectorii școlari generali și directorii de scoli sunt puși in situația de a solicita Ministerului Educației Naționale suplimentări de fonduri pentru plata salariilor.
Ca urmare a acestei situaÈ›ii, vă rog să-mi comunicaÈ›i dacă aveÈ›i în vedere o modificare a modului în care este construit bugetul pentru învățământul preuniversitar pentru ultimele 4 luni din acest an, precum È™i pentru anul 2019.
Conform metodologiei, o unitate de învățământ ar putea funcÈ›iona cu un efectiv minim de 300 de elevi. Cu toate acestea, chiar È™i colegiile naÈ›ionale deÈ™i au peste 800 de elevi, nu se încadrează în buget, deoarece profesorii au doctorat sau gradul I È™i gradaÈ›ii de merit care majorează cheltuielile.
De aceea, vă propun ca acest sistem de finanÈ›are, introdus de fostul ministru Daniel Funeriu, în Legea EducaÈ›iei NaÈ›ionale, Legea nr. 1/2011 să fie modificat cât mai rapid prin identificarea unei alte formule de calcul de către Ministerul EducaÈ›iei NaÈ›ionale.
Astfel, consider că vom putea să evităm situaÈ›ii care să conducă la închiderea È™i comasarea unităților de învățământ, reducerea normelor È™i pierderea locurilor de muncă din sistemul educaÈ›ional, creÈ™terea numărului de elevi obligaÈ›i să facă naveta, intensificarea abandonului È™colar sau creÈ™terea grupelor de învățământ simultan.
Solicit răspuns scris.

Cu deosebită considerație,
Deputat PSD Mihaela Huncă"

Citeste si 
Deputatul Mihaela Huncă se retrage din partid: "PSD, din motive ce nu pot să le înÈ›eleg, È™i-a uitat È™i menirea, È™i ideologia"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru preÈ™edintele României, procentul prezenÈ›ei la vot fiind de 52,3%. &Ic...

Sute de persoane private de libertate au votat astăzi la Botoșani! (foto)

astăzi, 20:50

Astăzi, responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidenÈ›iale a fost îndeplinită È™i de 725 persoane custodiate de Penitenciarul BotoÈ™an...

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

astăzi, 20:35

Biroul Electoral JudeÈ›ean a sesizat PoliÈ›ia BotoÈ™ani pentru a sancÈ›iona PNL BotoÈ™ani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către m...