Profesorii sunt manipulati politic, acuza viceprimarul Ghiorghita!

Profesorii sunt manipulati politic, acuza viceprimarul Ghiorghita!

Daca in urma cu cateva zile spunea ca ministrul Educatiei va trebui sa dea socoteala pentru ce se intampla cu salariile profesorilor din Botosani, Florin Ghiorghita declara acum ca dascalii sunt multumiti de banii primiti vineri, insa acestia continua protestele deoarece sunt manipulati de sindicalisti!
Viceprimarul Florin Ghiorghita ramane totusi de partea cadrelor didactice, precizand ca salariile pe luna februarie trebuie sa cuprinda si sumele castigate in instanta, pentru ca nu este, deocamdata, niciun cadru legal care sa justifice neachitarea acestor bani. Chiar daca, ulterior, se va stabili esalonarea platilor in 2011 si 2012. 

"Cei 33% s-au obtinut printr-o hotarare judecatoreasca. In mod normal, firesc, ar fi sa se dea banii respectivi atata timp cat nu este o alta reglementare legala si, chiar daca ar fi, pe februarie banii respectivi trebuie dati pentru ca nicio lege nu functioneaza retroactiv. Dar in acelasi timp se poate lua o masura sa se spuna ca cei 33% castigati se vor da in cursul anului 2011 sau 2012, asa cum a fost cu alte sporurri castigate in instanta. La momentul acesta, se poate da o noua lege sau ordonanta si la nivelul intregii tari sa se spuna: astea-s salariile!, si s-a terminat cu tot scandalul acesta. Si ce au castigat sa se esaloneze si sa se plateasca in anumite transe", a declarat Florin Ghiorghita.

Ministerul Educatei pregateste o surpriza pentru profesorii din Botosani si Suceava!

Presupunerile lui Florin Ghiorghita sunt sustinute, de altfel, si de ministrul Educatiei, care a anuntat ca autoritatile cauta solutii pentru rezolvarea problemei din Botosani si Suceava.

"Am avut mai multe discutii la nivelul primului ministru si al ministrului de Finante, pentru identificarea de solutii legale pentru intrarea in legalitate in Suceava si Botosani. Aceste situaţii sunt, repet, izolate la aceste judete, insă Guvernul va finaliza in curand legislatia pentru aplicarea unitara la nivel national", a spus Daniel Funeriu.

Ghiorghita spune insa ca, pana la gasirea unei solutii, profesorii trebuie sa isi primeasca salariile conform deciziilor instantelor de judecata.
 
"In momentul in care nu este dat asa ceva (ordonanta de Guvern, n.r.) trebuie sa se plateasca toti banii, sunt drepturile oamenilor castigate si nu exista nicio cale legala pentru a nu le da banii", a precizat viceprimarul de Botosani.


"Copiii din Botosani vor fi dezavantajati fata de cei din celelalte judete"

Florin Ghiorghita se declara insa nemultumit vizavi de prelungirea protestului, profesorii intrand astazi in cea de a treia saptamana de greva. Mai mult, viceprimarul a amendat faptul ca la mitingul de vineri au fost prezenti in fata Prefecturii si elevi, despre care s-a mentionat la momentul respectiv ca sunt ai profesorilor sau sunt insotiti de parinti.

"Continuarea protestelor si in a treia saptamana mi se pare, in conditiile in care se va primi salariul de baza majorat cu 15%, si mai ales folosirea copiilor la miting, mi se pare un abuz din partea profesorilor. M-a deranjat foarte mult ca au fost copii la miting, i-au adus in primul rand sa huiduie, sa asiste la tot felul de lozinci si chiar daca sunt copiii lor tot mi se pare un abuz. Greva trebuie sa inceteze, sunt copii de clasa a VIII-a, a XII-a, care au pierdut extraordinar de mult, au examene si nu e normal asa ceva. Copiii din Botosani vor fi din start dezavantajati fata de cei din celelalte judete", a spus Ghiorghita.


Sindicalistii, "infipti" peste tot!

Un alt aspect atins de Florin Ghiorghita este cel sindical, viceprimarul spunand ca profesorii sunt manipulati de liderii de sindicat care "s-au infipt" peste tot si pe care ii vom regasi ulterior pe listele de la Parlament, Consiliul Judetean sau Consiliul Local. 

"Multi dintre profesori sunt manipulati de unii lideri de sindicat pe criterii politice. Ne-am obisnuit sa vedem foarte multi lideri de sindicat in ultimul timp, membri ai unor partide politice, si de obicei avem surpriza ca pe liste, la Parlament, la CJ sau CL sa vedem tot felul de lideri de sindicat. Avem si noi in CJ si CL astfel de lideri. Sunt infipti peste tot. In speta se merge pe USL. Multi profesori sunt multumiti ca au primit banii acestia, dar problema este la unii lideri de sindicat, mai ales ca acum este si razboiul lor intern pentru functii", a conchis Florin Ghiorghta.


Luni, cadrele didactice din Suceava si Botosani au protestat in Capitală, intre orele 9.00 si 16.00. In paralel, continua greva generala la nivelul unitatilor de invatamant din cele doua judete.  

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
57

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
78

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
377

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...