Marcel Ciolacu pleacă din fruntea Guvernului, după rezultatele slabe obținute de candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, la alegerile prezidențiale.
Este al doilea eșec al partidelor din coaliție, care nici la finalul anului trecut nu au reușit să-și califice candidații în turul al doilea.
Ciolacu a avut o discuție luni seară cu Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni. Imediat după întâlnire, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar a luat act de demisie.
Ilie Bolojan va desemna marți, în prima parte a zilei, un prim-ministru interimar, dintre membrii actualului Cabinet. Sunt vehiculate două nume: ministrul de Interne, Cătălin Predoiu și Daniel David, ministrul Educației.
Imediat ce Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea, în partidele de la guvernare au apărut voci care i-au cerut demisia lui Marcel Ciolacu.
După ore de tensiuni și negocieri, acesta a ieșit în fața presei și a făcut anunțul.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Le-am propus colegilor mei ieșirea din coaliția de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să-l fac după întâlnirea cu dumneavoastră.”
Propunerea lui Ciolacu a fost votată în unanimitate de conducerea PSD. Ulterior, a avut loc o discuție și cu Ilie Bolojan. Luni după ora 19, Marcel Ciolacu a ajuns la Palatul Cotroceni ca să se întâlnească cu președintele interimar și să își depună mandatul obținut după alegerile parlamentare de acum cinci luni.
Miniștrii social-democrați vor rămâne ca interimari în guvern, pentru moment. Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern.
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de premier după aproape doi ani la șefia guvernului, timp în care a bifat două tururi de alegeri ratate. Acum suntem în fața unei situații exceptionale. Președinte interimar desemnează un premier interimar la conducerea unui guvern interimar cu puteri limitate. Vorbim de un Executiv care nu poate da, de pildă, ordonanțe de urgență, nu poate schimba politici publice și nici angaja statul la cheltuieli majore.
PNL rămâne în guvern
De partea cealaltă, liberalii anunță că vor analiza situația politică și iau în calcul toate scenariile. Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că și miniștrii din PNL vor rămâne în continuare la guvernare, conform știrileprotv.ro.
Cătălin Predoiu, președinte interimar al PNL: „PNL are în guvern miniștri care au depus un jurământ față de români să-și poată exercita atribuțiile în interesul românilor și al României. PNL are în Parlament membri ai Parlamentului care au jurat că vor servi interesele românilor în funcțiile de senator, respectiv deputat. Câtă vreme aceste mandate sunt în ființă, PNL, prim-miniștrii săi și prim-parlamentarii săi își vor face datoria față de români.”
În ceea ce privește numele unui viitor premier interimar, potrivit unor surse, una dintre propuneri o reprezintă Cătălin Predoiu - vicepremier și ministru al Internelor. Iar cealaltă variantă, Daniel David, ministrul Educației.
Între timp, voturile din primul tur au fost numărate, iar primii doi clasați, George Simion și Nicușor Dan, merg mai departe. George Simion a obținut aproape 41%, iar Nicușor Dan 20,99%.