(P) Daniel Olteanu, președinte ALDE: „Pe unii, gunoiul îi îmbogățește, pe alții, îi omoară încet”

(P) Daniel Olteanu, președinte ALDE: „Pe unii, gunoiul îi îmbogățește, pe alții, îi omoară încet”

Vreți să știți cum funcționează una dintre cele mai profitabile "industrii" din țară, chiar și pe timp de pandemie? Unii se aleg cu banii, alții cu gazele toxice de la munții de gunoaie arse pe câmpurile pârjolite și contaminate.

"Industria" despre care vorbesc e cea a importurilor ilegale de deșeuri, pe care autoritățile ori o ignoră, ori nu o consideră suficient de periculoasă, din moment ce întârzie cu reglementările care ar putea să oprească transformarea țării noastre în paradisul deșeurilor din Europa.

Pentru că situația e clară la vămile române: luna și captura de deșeuri din import. Plastic și PET-uri, anvelope uzate, metale grele și metale ușoare, vopseluri, uleiuri, polistiren şi carton – gunoaiele europenilor vin în valuri către România, unde costurile de depozitare sunt foarte mici, comparativ cu restul statelor.

Așa a ajuns România o țară ruptă între două realități: pe de o parte, Comisia Europeană ne tot amenință cu sancțiuni pentru că suntem codași la reciclarea deșeurilor, pe de altă parte, țările bogate din Uniune exportă către noi, în continuare, zeci de mii de tone de gunoaie, care nu mai pot fi reciclate și care ajung să fie aruncate pe câmpuri ori să fie arse.

Pe unii, gunoiul îi îmbogățește, pe alții, îi omoară încet, fiindcă gazele emanate înseamnă moarte sigură pentru plămâni, soluri contaminate și agricultură toxică.

Până la "reforma majoră" privind toate transporturile de deșeuri, la care Comisia Europeană lucrează în aceste zile, solicit guvernanților să înăsprească măsurile în primul rând împotriva acelor samsari de gunoaie, care aduc deșeuri sub eticheta de "materie primă pentru reciclare" sau "obiecte casnice uzate", cărora le pierd apoi urma.

Descurajarea pieței negre a gunoaielor, unde, potrivit articolelor apărute în presă, marii jucători rulează anual sume de ordinul a zeci de milioane de euro, e prima mutare în acest război cu deșeurile ilegale.

A doua mutare înseamnă implementarea unor soluții eficiente pentru sortare și tratare, în fiecare localitate din țară, pentru că gradul de colectare selectivă e... la pământ.

Nu amenzile și creșterea prețurilor la salubrizare pentru cetățeni sunt soluția, ci politica de tipul “Plătește cât arunci!”, care responsabilizează și adaugă puncte la gradul de reciclare, la nivel național, a deșeurilor produse în țară, nu a celor importate!

(Comunicat de presă emis de Daniel Olteanu, preşedintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor - ALDE)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
6

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
272

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
163

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...