Organizaţia Femeilor Social Democrate din Botoșani: Șezătorile Iei, marca OFSD Botoșani, au ajuns la a IV-a ediție

Organizaţia Femeilor Social Democrate din Botoșani: Șezătorile Iei, marca OFSD Botoșani, au ajuns la a IV-a ediție

Comunicat:

Istoria unui neam, scrisă în pânzele unei cămăși. Pornind de la acest gând, Organizaţia Femeilor Social Democrate din Botoșani a organizat și în acest an Șezătorile Iei, eveniment care, cu determinare și datorie față de frumosul neamului românesc, a ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Ca în fiecare an, de Sânziene, sărbătorim și Ziua Iei, zi care subliniază importanța păstrării tradițiilor, zi în care ne conectăm cu obiceiurile strămoșești, zi în care ne încărcăm cu bucuria și mândria de a purta Ia, un simbol al portului autentic românesc.

Iar doamnele social – democrate au pregătit și în acest an un eveniment special, dedicat Iei - unică în lume.

Astfel, participanții la șezătoare s-au bucurat să descopere unele din cele mai frumoase exponate din cadrul Muzeului Etnografic „Nicolae Costea”, de la Școala George Hazgan din comuna Vârfu Câmpului, un muzeu local ale cărui baze au fost puse în anul 1972. Piesa de rezistență o reprezintă de departe o Ie românească, țesută cu dăruire și talent în urmă cu peste 100 de ani.

„Privind acest exponat, am putea spune că ne-am întors în timp, cu trăirile, bucuriile și chiar și tristețile strămoșilor noștri”, a mărturisit una dintre participantele social-democrate.

Aceeași școală găzduiește și o grădiniță minunată, a cărei inimă este, am putea spune, preoteasa și educatoarea Adela Budeanu. Această bijuterie, unde se formează viitoarele generații, unde copiii sunt învățați să respecte valorile românești, a fost admirată de toții participanții Șezătorii.

O astfel de zi, cu o asemenea încărcătură emoțională, nu ar fi fost la fel de frumoasă dacă nu ar fi avut parte și de binecuvântarea preotului care slujește la Biserica Sf. Dumitru din Vârfu Câmpului, Dumitru Budeanu.

„Pentru noi, Ia nu este doar un obiect vestimentar ci este legătura cu tradițiile și cu istoria noastră. Această Ie ne face unici în toată lumea. Păstrăm cu sfințenie această zi și ne dedicăm toate eforturile pentru a duce mai departe Șezătorile și de a le transforma, de la an la an, în evenimente tot mai spectaculoase. Anul acesta am alea sa pictăm cea mai mare iei croită la noi în județ, pe care am dăruit-o muzeului local pentru a aminti tuturor vizitatorilor că Ia trebuie să dăinuie etern. Mulțumim doamnei primar Maria Huțu, vicepreședinte al OFSD Botoșani, pentru că a sprijinit acest eveniment plin de bucurie și emoție ”, au declarat femeile social-democrate. 

O asemenea zi nu se putea încheia altfel decât cu o șezătoare într-un cadru pur autentic, la Fântâna lui Neica din Pădurea Vârfu Câmpului. Social-democratele botoșănene au dăruit primarului comunei Vârfu Câmpului o carte de onoare și stilouri gravate special pentru Ziua Iei, pentru ca pe paginile albe să se aștearnă povești și amintiri ale celor care vizitează așezarea primitoare dintre codru și apele râului Siret.

(Comunicat emis de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT, Organizaţia judeţeană Botoşani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Cum se va desfășura Loteria pentru vaccinați. Sunt 19 extrageri iar fiecare român vaccinat are 4 șanse să câștige 15 milioane de lei

astăzi, 08:40
496

Loteria pentru vaccinați se desfășoară în perioada 1 octombrie – 31 decembrie. Vor avea loc 19 extrageri, iar fiecare român vaccinat are 4 șanse de câștig.Cseke Attil...

860 de locuri de muncă libere pe piața muncii din județul Botoșani

Luni, 20 Septembrie 2021
778

AJOFM a anunțat astăzi că nu mai puțin de 860 de locuri de muncă sunt puse la dispoziție de agenții economici de la nivelul județului Botoșani în această săptămână.Iată l...

PSD declanşează o campanie de strângere de semnături pentru plafonarea preţurilor la gaze şi la energie electrică

Luni, 20 Septembrie 2021
253

Partidul Social Democrat va declanşa o campanie de strângere de semnături pentru plafonarea preţurilor la gaze şi la energie electrică, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al form...