Noi excepții de la „înghețarea” angajărilor la stat: Posturile pentru proiectele finanțate cu fonduri europene și cele vacante din Parlament

Noi excepții de la „înghețarea” angajărilor la stat: Posturile pentru proiectele finanțate cu fonduri europene și cele vacante din Parlament

Deși angajările la stat sunt suspendate până la finalul anului, deputații au adoptat marți, printr-un proiect de lege, o serie de excepții de la această regulă. Astfel, vor putea fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor din serviciile Camerei Deputaților și ale Senatului, precum și în cadrul instituțiilor și autorităților publice pentru personalul care se ocupă exclusiv cu activități în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 80/2022, act normativ prin care s-au suspendat angajările la stat până la 31 decembrie, introduce posibilitatea ca pentru posturile vacante sau temporar vacante din Camera Deputaților și Senat, indiferent de data vacantării lor, să se poată țină concursuri sau examene, prin derogare de la regulă instituită de OUG 80, conform AvocatNet.ro.

De asemenea, a fost introdusă o altă excepție legată de posibilitatea de a fi încadrat personal, pe posturi în afara organigramei, cu contract individual de muncă pe durată determinată exclusiv pentru activități în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene în cadrul instituțiilor și autorităților publice.

Angajările din ambele excepții vor trebui să se facă în limita bugetelor privind cheltuielile de personal.

O altă modificare adusă de proiectul de lege votat de deputați este legată de introducerea educatorului-puericultor în funcție didactică în cadrul Legii-cadru nr. 153/2017, urmând ca pentru această funcție să fie aplicată grila de salarizare pentru funcțiile din învățământ. Totuși, diferențierea salariilor de bază în funcție de studiile absolvite va fi stabilită prin ordin al ministrului educației, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitatea învățământ preunitar, după cum se menționează în amendamentul introdus de deputați.

În prezent, funcția de educator-puericultor se regăsește în familia ocupațională "Sănătate și asistență socială", iar modificarea era necesară deoarece creșele au fost transferate în cadrul grădinițelor cu program prelungit, fiind încadrate în învățământul preuniversitar.

Reamintim că, prin OUG 80/2022, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de la stat au fost suspendate, fiind prevăzute inițial ca excepții posturile unice de la stat care nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică sau se află în compartimentele în care există numai posturi vacante.

La doar o lună după oficializarea actului normativ menționat anterior a fost introdusă o primă excepție, prin OUG 111/2022, legată de ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și superior.

După ce proiectul de lege adoptat de deputați va deveni lege vor fi instituite noi excepții de la regula impusă de OUG 80, respectiv pentru posturile vacante din Parlament și pentru cele vacante, din afara organigramei instituțiilor sau autorităților publice, cu activități în domeniul proiectelor finanțate cu fonduri europene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
740

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
241

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
196

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...