Liviu Toma vrea un program, prin care cetățenii din Botoșani să afle „când le vine rândul” la asfalt

Vicepreședintele Consiliului Județean Liviu Toma și-a prezentat, vineri, principalele obiective pe care intenționează să le înglobeze în programul eventualului mandat de primar al municipiului Botoșani, funcție pentru care și-a depus candidatura din partea Pro România. Acesta a vorbit, înainte de toate, despre nevoia de înființare și/sau dotare, la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordinea Primăriei, a cabinetelor școlare. Apoi a explicat cum ar trebui să se procedeze în speța asfaltărilor din oraș.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a sugerat că autoritățile centrale s-au arătat mai preocupate de alegerile locale din 27 septembrie, decât de începerea în condiții de siguranță a noului an școlar. De aici, Liviu Toma a făcut saltul la subiectul necesității existenței unui cabinet școlar pus la punct, mai ales în vreme de pandemie, dar și la nevoia de reglemtare a creșei municipale și intervenire pe linia cabinetelor stomatologice.

„Am și eu un copil și într-adevăr, în ceea ce privește anul școlar, încă nu știm ce o să se întâmple, având în vedere că cel puțin administrația centrală, din păcate, este mai interesată de organizarea alegerilor. Toți suntem în situația în care nu știm cum vom proceda. Sperăm să nu fie mai rău decât este. Important este să știm după cine sunt vinovații, cei care nu au luat decizii. La nivel de municipiu Botoșani, am și eu o serie de obiective destul de importante. S-a tot vorbit despre sănătate și educație, dar am constatat cu toții că trebuie făcut mai mult pe partea de modernizare și aparatură medicală a spitalelor municipiului. Este adevărat, s-au făcut pași importanți și cadrele medicale beneficiază de salarii normale, la nivel de Uniune Europeană. Dar este nevoie și de aceste dotări. Este nevoie de înființarea și dotarea cabinetelor școlare și stomatologice. Sunt foarte multe școli în care nu există așa ceva. Nu putem lăsa cadrele didactice să facă trierea, va fi nevoie de triere. Sunt și foarte mulți copii pentru care părinții nu își permit intervenții dentare. Este de interes și rezolvarea creșei municipale. Nu toți părinții își permit o bonă”, a explicat Toma.

Seria obiectivelor a continuat cu infrastructura rutieră, despre care aspirantul la funcția de primar a spus că trebuie avută în vedere ulterior extinderii rețelei de utilități. În plus, el spune că s-a gândit să întocmească un program, prin care locuitorii de pe fiecare stradă neasfaltată vor afla „când le vine rândul”.

Totodată, fostul social-democrat a anunțat că nu va mai candida la alegerile locale din 2024, dacă promisiunile sale nu se îndeplinesc, subliniind că este „foarte sincer”.

„Pe partea de infrastructură este mult de spus. Am mers și m-am consultat cu cetățenii, nu văd sensul contractării unei firme de consultanță. Și nu pot să le promit oamenilor din periferie că, în patru ani, vor avea aceleași condiții precum cei din centru, nu pot să îi mint, pentru că nu o să am curaj să îi privesc în ochi peste patru ani. Știm cu toții că nivelul taxelor și impozitelor este diferențiat. Zona centrală plătește o taxă mai mare. Și vin cu un program, pentru că nu putem să asfaltăm, apoi să spargem pentru conducte. Trebuie mai întâi să extindem rețeaua de gaze, de canalizare, abia apoi să ne gândim la asfalt. Voi face un program, va fi votat și toți cetățenii din municipiul Botoșani vor ști când le vine rândul, anul ăsta, peste un an, peste doi sau trei. E adevărat că toți trebuie să aibă asfalt pe strada pe care locuiesc, dar deja mi se pare delasat ca, în anul 2020, încă să mai spunem că există străzi neasfaltate și noi am fost la conducerea Primăriei și în sfârșit, după un număr destul de mare de ani în funcție, să spunem că „de data asta vom fi sinceri”. Cred că trebuie să fim sinceri. Eu voi fi foarte sincer și, dacă nu mă pot ține de aceste promisiuni, și mai am obiective, în niciun caz nu voi mai avea curajul să le cer peste patru ani încă un vot”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean, care a adăugat că este nevoie și de voință politică, amintind despre contrastul, din ultimul mandat, dintre Consiliul Local, unde majoritatea era deținută până nu demult de social-democrați, și primarul liberal.

Liviu Toma s-a ocupat, printre altele, prin funcția câștigată în 2016, de problema alimentării cu apă a județului Botoșani. La acest capitol, el a menționat că, la nivelul municipiului-reședință de județ, aproape toate proiectele inițiate pe partea de extindere au fost finalizate.

„Toate proiectele aflate în derulare după instalarea ca vicepreședinte al Consiliului Județean, cel puțin la nivelul municipiului Botoșani, în proporție de 96% sunt finalizate, iar în Dorohoi sunt în curs de finalizare. Sunt probleme la Vorona, dar acolo e un litigiu despre care nu vreau să fac un comentariu până nu există o hotărâre definitivă”, a mai afirmat Toma.

 

Spune-ne opinia ta