Presedintele Klaus Iohannis ii indeamna pe studenti ca, dupa absolvire, sa ramana in tara pentru a transforma Romania in bine. "Sunt convins ca, daca puneti in practica competentele dobandite aici, veti reusi sa faceti diferenta in ceea ce priveste modul in care va arata Romania de maine", le-a spus el studentilor la Iasi.
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut luni, la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, o alocutiune in cadrul evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri si aniversarii a 205 ani de la infiintarea primei clase de inginerie in limba romana.
"Absolventii institutiei dumneavoastra au contribuit de-a lungul timpului la desavarsirea unitatii nationale infaptuite pe plan politic in 1918. Inginerii formati aici au avut un rol semnificativ in construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea intr-o realitate traita.
Au ajutat la strapungerea Carpatilor cu sosele si cai ferate, o chestiune devenita aparent insurmontabila acum, in secolul XXI. Tot ei au contribuit si la diversificarea economica a unui stat care se nascuse eminamente agrar, facilitand astfel industrializarea, eficientizarea activitatii economice si modernizarea agriculturii", a subliniat presedintele.
Absolventii universitatilor tehnice sunt foarte cautati de marile companii
El a spus ca invatamantul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educational conectat la piata muncii si conectat la realitatile economice, iar absolventii universitatilor tehnice sunt foarte cautati de marile companii si existenta unei universitati de acest profil constituie de multe ori un element care atrage investitiile intr-o regiune.
Drept dovada, marii poli de dezvoltare economica se concentreaza in orasele universitare precum Bucuresti, Cluj, Timisoara si, da, din ce in ce mai mult, Iasi.
Presedintele a sustinut insa ca la nivel national este nevoie de o implicare mai mare a autoritatilor locale pentru a creste corelarea dintre oferta de specializari in invatamantul superior tehnic si piata muncii.
"Astazi, exista o cerere ridicata de absolventi ai universitatilor tehnice in aproape toate ramurile economiei. Intre altele, sper ca absolventii institutiei dumneavoastra vor avea ocazia sa participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice si agricole de care Nord-Estul tarii are atata nevoie pentru a putea reduce in ritm accelerat decalajele acumulate, din pacate, mai ales in ultimele decenii.
De asemenea, sper ca o parte cat mai mare a lor vor avea initiativa de a-si dezvolta propriile afaceri, punand astfel bazele unor intreprinderi mici si mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes", a precizat Klaus Iohannis.
Presedintele Iohannis le-a urat studentilor "cariere de succes in tara".
"Mai ales in aceasta perioada, este mare tentatia de a pleca in strainatate dupa terminarea facultatii, dar, dragi studenti, Romania nu se poate transforma in bine sau in mai bine decat cu implicarea noastra, a tuturor, aici, in tara.
Sunt convins ca, daca puneti in practica competentele dobandite aici, veti reusi sa faceti diferenta in ceea ce priveste modul in care va arata Romania de maine.
Nu am nicio indoiala ca ii veti avea alaturi, sa va incurajeze si sa va indrume spre performanta, pe profesorii si cercetatorii care isi folosesc toate resursele si creativitatea pentru a excela in salile de curs, in laboratoare, in ateliere sau, foarte important, in proiecte de cercetare.
Iasiul a fost mereu un reper in educatia si cercetarea romaneasca, inclusiv in domeniul tehnic", a mai afirmat seful statului.
ziare.com