Social democrați ar putea propune în Coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Astfel, prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, iar sprijin ar urma să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, susțin surse din partid, consultate de Digi24.
Potrivit sursei citate, propunerea ar putea duce la creșterea facturilor cu până la 50% pentru cei care până acum s-ar fi încadrat în plafonul de consum de 255 de kW pentru care plăteau un preț de cel mult 0,8 lei/kWh. PSD vrea reglementarea prețului la 1,2-1,3 lei/kWh atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici.
S-ar renunța astfel la actuala schema de compensare, de care beneficează toți consumatorii care se încadrează într-un plafon de 255 de kW, urmând a fi acordată compensarea în funcție de venit, pentru fiecare familie în parte, raportarea făcându-se în funcție de salariul minim.
„În Coaliție nu s-a discutat acest lucru”, a declarat luni, la Digi24, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a precizat că „Partidul Național liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”.
„Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”, a spus acesta.
Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat și că în acest moment nu se poate afla care sunt veniturile unei gospodării pentru a aputea acorda compensări pentru prețul la energie în funcție de aceste venituri.
„Știm foarte bine că în momentul de față nu există o procedură clară astfel încât să putem să facem legătura între numele abonatului și gospodăria în care se consumă. Un proces ca acesta trebuie susținut informatic. Singura premisă care ar putea sta la baza unei astfel de soluții e digitalizarea ANAF, un astfel de proces trebuie susținut informatic”, a mai spus acesta.