Exercitiile militare vor incepe joi, 14 septembrie, si vor dura pana pe 20 septembrie. In cadrul acestora, trupele ruse si cele din Belarus vor tine piept agresiunii "trupelor occidentale" - forte armate din tarile fictive Vesbaria, Lubenia si Veishnoria, relatează Ziare.com, citând Deutsche Welle.
Potrivit scenariului dezvaluit de oficialii Apararii din cele doua tari, Vesbaria si Lubenia se afla in zona baltica si controleaza coridorul ce leaga enclava rusa Kaliningrad de Belarus. In lumea reala, coridorul corespunde granitei dintre Lituania si Polonia, ambele tari NATO.
In schimb, Veishnoria se afla in zona Grodno a Belarusului, in apropiere de granita vestica.
Astfel, expertii vad in aceste exercitii un semn ca Minskul si Moscova pregatesc scenarii pentru amenintari ce provin din tari NATO, dar si din Belarus. Zona Grodno are o semnificatie speciala, din moment ce aici locuiesc multi polonezi, fiind in apropiere de granita cu aceasta tara.
Oficialii militari insista insa ca scenariul a fost pus la cale "impotriva unui adversar ipotetic, fara legatura cu regiunea":
"In Belarus si in regiunea Kaliningrad s-au infiltrat grupari extremiste cu intentia de a comite atacuri teroriste. Militiile ilegale sunt sustinute din strainatate, furnizandu-le armament si sprijin naval si aerian. Pentru a neutraliza opozantii, fortele terestre vor fi detasate pentru a le taia accesul la apa si a le bloca coridoarele aeriene in regiune, cu sustinerea fortelor aeriene si a marinei."
Moscova si Minskul sustin ca scopul Zapad este de a coordona actiunile intre comandamentele militare regionale "in interesul garantarii securitatii militare".
Cate trupe vor participa
Oficialii celor doua tari au transmis ca circa 12.700 de militari vor fi implicati, impreuna cu 70 de avioane si elicoptere, 280 de tancuri, 200 de arme de artilerie, 10 nave si alte obiecte de echipament militar.
La exercitii vor participa si agenti ai serviciului rus de informatii FSB, dar si angajati ai Ministerului rus de Externe si ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta.
In schimb, aliatii NATO au pus la indoiala aceste cifre, ministrul german al Apararii, Ursula Von der Leyen, sustinand ca numarul real al trupelor ar putea ajunge la 100.000. Acordurile internationale prevad ca tarile sa furnizeze un grad mai mare de transparenta atunci cand desfasoara exercitii militare cu peste 13.000 de trupe.
Minskul si Moscova au dat in mod repetat asigurari ca exercitiile se vor desfasura conform celor prezentate. Kremlinul a cerut oficialilor straini ai Apararii si corpurilor militaro-diplomatice sa ia parte la ultima faza a exercitiilor comune, in Rusia, in timp ce Belarusul a trimis invitatii catre ONU, OSCE si NATO, dar si fostelor state sovietice si atasatilor militari acreditati la Minsk.
De altfel, exercitiile se vor desfasura in sapte locuri din Belarus, dar si in Kaliningrad si in doua locuri din vestul Rusiei. Pentru a reduce tensiunile cu tarile vecine, autoritatile din cele doua tari au facut eforturi ca exercitiile sa aiba loc in zone aflate "la o distanta semnificativa de granita".
Membrii estici ai NATO sunt ingrijorati in legatura cu detasarea de trupe rusesti in apropierea teritoriului lor, deoarece exercitii similare au avut loc si inainte de conflictul din Georgia, din 2008, si de anexarea Crimeii, din 2014. Unii chiar au speculat ca Rusia ar putea folosi trupele pentru a ocupa Belarusul, cel mai apropiat aliat european. Insa cei mai multi observatori considera ca o asemenea miscare este extrem de improbabila.
Ministerul rus al Apararii a transmis ca exercitiile "au un caracter strict defensiv", iar executarea acestora "nu va prezenta nicio amenintare pentru comunitatea europeana, nici pentru tarile vecine". De asemenea, oficialii de la Minsk au dat asigurari ca, pana la sfarsitul lunii, "personalul militar, armele, echipamentul militar si dispozitivele specializate ale Republicii Belarus" vor reveni in locurile unde sunt depozitate permanent, "iar elementele armatei rusesti vor parasi teritoriul Belarusului".