Europarlamentare: Tinerii din mediul urban au fost motorul unui rezultat istoric

"Bogaţii" au ieşit la vot iar "săracii" au stat acasă. Este o nouă Românie, neştiută până azi. ​Electoratul urban a făcut diferenţa. Clujul, Bucureştiul, Sibiul au fost în fruntea prezenţei la vot - peste jumătate dintre alegători cu drept de vot s-au prezentat la urne, în vreme ce judeţele rurale, Botoşani sau Vaslui, au fost la coadă.

Surpriza acestor alegeri a fost prezenţa la vot. Conform estimărilor au ieşit aproape 10 milioane de oameni la vot, adică 49-50% din totalul numărului de alegători înscrişi pe liste, cu 2,5 milioane de oameni mai mult decât la alegerile legislative din 2016, când PSD a spulberat tot.
Lipsite de miză, de obicei, alegerile europarlamentare pare că s-au transformat de această dată într-un vot-protest, iar marele câştigător este alianţa USR/PLUS, chiar dacă rezultatul final, aşteptat astăzi, nu va arăta că a ajuns în frunte, scrie Ziarul Financiar.

Electoratul urban a făcut diferenţa. Clujul, Bucureştiul, Sibiul au fost în fruntea prezenţei la vot - peste jumătate dintre alegători cu drept de vot s-au prezentat la urne, în vreme ce judeţele rurale, Botoşani sau Vaslui, au fost la coadă.

În alegerile trecute lucrurile stăteau tocmai pe dos. Practic, PSD nu şi-a mobilizat electoratul tradiţional din mediul rural, pentru că nu a venit cu nicio idee nouă pentru aceşti oameni. Nu a reuşit să le imprime niciun pic de energie. Harta judeţelor în funcţie de vot se suprapune cu harta PIB/capita. Cele care au ieşit la vot sunt judeţele bogate, care au votat cu noile partide, iar judeţele sărace, cu cele mai mici cifre de afaceri, tradiţional votând cu PSD, au stat acasă. 

“Bogaţii” au ieşit la vot iar “săracii” au stat acasă. Este o nouă Românie, neştiută până azi. Foarte probabil că analizele viitoare vor arăta că generaţia nouă a schimbat paradigma.

A fost un vot împotriva establishmentului politic. PSD şi PNL au fost penalizate şi scorurile pe care le-au obţinut, totuşi, care nu pot fi de neglijat, nu pot acoperi pierderile.

Guvernul PSD a crescut salariile, economia merge foarte bine şi, totuşi, voturile s-au dus la un partid antisistem. Nu este limpede care este doctrina acestui partid/alianţe (USR /PLUS) care foarte probabil va pretinde, dacă nu de astăzi, cel puţin pe viitor, puterea. Un partid fără ideologie, dar cu priză la generaţia cu cardul de gât. Partidele tradiţionale trebuie să vadă limpede unde au greşit, dacă vor să mai rămână pe scena politică, încheie Iulian Anghel articolul din Ziarul Financiar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...