Ea a fost prima femeie ministru din România! Avea studii la Harvard şi a deschis prima clinică de neurochirurgie

În timpul mandatului său, ţara se confrunta cu foametea şi sărăcia, Moldova luptându-se cu epidemia de tifos exantematic, iar Dobrogea cu epidemia de malarie!

În 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuropsihiatria infantilă, devenea prima femeie ministru din Guvernul României.

Printre primele reprezentări ale femeilor în Guvernul României se numără cea a neuropsihiatrei Florica Bagdasar, care în 1946 a devenit prima femeie ministru din România. Născută pe 24 ianuarie 1901, Florica Bagdasar şi-a dedicat întreaga viaţă asistenţei neuropsihiatrice şi educaţionale a copiilor. După ce a terminat studiile despre sănătate publică, din cadrul Universităţii Harvard, Florica Bagdasar şi soţul acesteia, Dimitrie Bagdasar, au deschis prima clinică de neurochirurgie din România, unde au avut loc primele intervenţii pe creier în condiţii improvizate.

După moartea soţului său, ministru al Sănătăţii din Guvernul Petru Groza, Florica Bagdasar a fost numită succesoarea acestuia. Astfel a devenit prima femeie ministru din România, ocupând funcţia între 1 decembrie 1946 şi 28 august 1948. În timpul mandatului său, ţara se confrunta cu foametea şi sărăcia, Moldova luptându-se cu epidemia de tifos exantematic, iar Dobrogea cu epidemia de malarie.

După terminarea mandatului de ministru, a fost asaltată de intimidări şi ameninţări, a pierdut funcţia de director al Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti, dar şi toată averea.

În 1949, Florica Bagdasar a fost numită conferenţiar universitar la Institutul Medico-Farmaceutic (IMF Bucureşti), unde în cadrul Facultăţii de Pediatrie a introdus specialitatea de neuropsihiatrie infantilă (Psihologia copilului normal şi patologic). Devine promotor al neuropsihiatriei infantile, atât pe plan teoretic, cât şi pe plan practic, creând valoroase cadre de specialitate. Intimidările la adresa ei nu au încetat însă.

În anul 1957, a fost „reabilitată” politic şi numită vicepreşedintă a Crucii Roşii Române. În acelaşi an pleacă în USA cu fiica sa Alexandra (viitoarea mare matematiciană Alexandra Bellow) şi o încetăţeneşte acolo, pentru a o feri de durităţile regimului din România.

În timpul carierei sale, Florica Bagdasar (decedată în 1978) a contribuit la apariţia primului abecedar şi a unui manual de artimetică, precum şi la înfiinţarea Centrului de Igienă Mintală din Bucureşti. 

sursa: uti24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI