Deputatul Miron Ignat, ales din partea comunitatii rusilor lipoveni din Romania, a acordat un interviu pentru presa din Rusia, in care ii critica pe romani.
In interviul pentru TASS, deputatul spune ca lipovenii sunt invidiati de romani si ca acestia din urma se spala in "troaca".
"Romanii ne invidiaza. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt ingrijite. In satele lipovene nu este nicio curte fara baie, pe cand romanii se spala in troaca".
Jurnalistii de la Adevarul l-au contact pe deputat pentru a-l intreba daca declaratiile sunt reale. "Du-te intr-un sat romanesc din Dobrogea si vezi daca au baie si du-te intr-un sat lipovenesc. Orice locuinta are baie", a spus acesta.
In timpul interviului pentru TASS, deputatul a criticat Romania si a acuzat ca tara noastra ii discrimineaza pe lipoveni.
"Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni in Romania, dar datele oficiale sustin ca sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru ca Guvernul subestimeaza intentionat numarul minoritatilor nationale. Multi lipoveni mi s-au plans ca in timpul recensamantului au fost convinsi sa se declare romani. L-am contactat pe prefect, iar acesta si-a cerut scuze, dar cam atat", a declarat Ignat.
Acesta a indemnat la o colaborare cu Rusia.
"Acum cinci-sase ani, Parlamentul Romaniei era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situatia s-a schimbat. Nu mai predomina un sentiment anti-rus si multi spun ca ar trebui sa fim prieteni cu Rusia, pentru ca e un vecin bun. Trebuie sa avem schimburi economice si avem nevoie de relatii bune, de prietenie", a spus deputatul.
Cum reactioneaza colegii sai
Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, s-a delimitat de declaratiile deputatului. "Este o prostie si o afirmatie jignitoare pe care a spus-o in nume propriu si nu are nicio legatura cu grupul nostru", a spus acesta, citat de Ziare.com.
"Sunt mai multe lucruri incorecte pe care le spune colegul meu. In primul rand, relatia cu Rusia s-a complicat, nu s-a relaxat dupa anexarea Crimeei. Romanii vor fi intotdeauna pro-occidentali, pentru ca sunt parte a acestei civilizatii, chiar daca intr-o pozitie de granita. Iar Rusia nu reprezinta o alternativa la Vest. Este exclus ca sentimentul pro-occidental sa scada in Romania, poate cel mai entuziast membru UE si NATO", a declarat si deputatul PNL Ovidiu Raetchi, vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor.