Demisia lui Marius Budăi din guvern a survenit tocmai la timp, cu două zile înainte să rateze termenul limită, de 15 iulie. până la care trebuia să finalizeze legea salarizării pe care coaliția PSD - PNL a promis-o profesorilor aflați în grevă.
Obiectivul ratat al lui Marius Budăi
Demisia lui Marius Budăi a survenit cu două zile înainte să rateze cel mai important obiectiv al său, ca ministru al Muncii. Pe 15 iulie, Marius Budăi trebuia să prezinte legea salarizării unitare pe care a promis-o profesorilor și celorlalte categorii de bugetari, în timpul grevei de luna trecută. Nimeni nu a mai vorbit despre acest document, în contextul noului scandal, scrie evz.ro.
Marcel Ciolacu nu scoate un cuvânt pe acest subiect, deși leea salarizării a fost o promisiune fermă făcută, de PSD și PNL, cadrelor didactice, în urmă cu câteva luni, în timpul grevei. Pe vremea aceea, toți politicienii, de la președinte la premier, miniștri, parlamentari etc. tremurau de teamă că profesorii vor arunca țara în aer refuzând să organizeze examenele naționale.
Privită din această perspectivă, Marcel Ciolacu se poate declara mulțumit că Marius Budăi și-a depus mandatul din cauza căminelor groazei. Dacă nu ar fi făcut-o, lucrurile ar fi devenit mult mai complicate. Ministrul Muncii și Guvernul ar fi fost acuzat că nu și-au îndeplinit obligațiile politice. Caz în care Budăi ar fi trebuit să-și depună mandatul sau să fie destituit din motive mult mai grave: lipsă de competență și încălcarea (din nou!) de către politicieni a angajamentelor asumate în fața profesorilor.
Bâlbele lui Marius Budăi pe legea salarizării
Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul pe care l-a primit de la coaliția de guvernare PSD – PNL, pentru a finaliza draftul legii salarizării a fost data de 15 iulie.
„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.
Câteva zile mai târziu, pe 12 iunie, în plină grevă, Marius Budăi și întărea angajamentul făcut, de a finaliza legea salarizării până la jumătatea lui iulie. O făcea chiar de la tribuna Guvernului, în calitate de ministru al Muncii în Guvernul României.
După fix o lună, chiar în preziua demisiei, Marius Budăi și-a schimbat total declarația spunând că ar fi fost înțeles greșit. Într-o intervenție pentru Edupedu.ro, el spunea că nu legea salarizării urma să fie gata până la 15 iulie, ci doar grilele destinate personalului din Educație.
Guvernul a câștigat timp cu demisia lui Budăi
Având în vedere declarațiile contradictorii ale ex-ministrului, termenul asumat, dar nerespectat de 15 iulie pentru elaborarea legii salarizării unitare, așa cum a fost promisă de coaliția PSD – PNL, în timpul grevei profesorilor, demisia lui Marius Budăi apare într-o altă lumină. Oficial s-a retras din cauza cămielor groazei, cu mulțumirile și aprecierile premierului Ciolacu.
Prin această demisie, PSD a evitat la mustață un alt scandal, care i-ar fi pus la îndoială credibilitatea în fața profesorilor, dar și a celorlalți bugetari. Viitorul ministru al Muncii are tot dreptul să ceară un termen pentru a finaliza legea salarizării unitare, fiind nou în funcție. Iar solicitarea sa este total justificată.