Presedintele Igor Dodon considera drept inadmisibile si nelegitime incercarile de a legifera limba romana ca limba oficiala a Republicii Moldova si propune organizarea unui referendum in acest sens, potrivit unui comunicat de presa al presedintiei de la Chisinau.
Seful statului a amintit ca in Constitutia tarii, in datele recensamantului populatiei, in sondajele de opinie si in arhivele medievale a fost si este indicata limba moldoveneasca drept limba istorica.
"Denumirea de limba moldoveneasca este incetatenita de secole pe teritoriul tarii noastre, constituie un element fundamental al identitatii si al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absoluta a populatiei bastinase a Republicii Moldova considera ca vorbeste in limba moldoveneasca. Iar daca cineva, de oriunde o fi ei, au dubii in aceasta privinta, putem organiza un referendum la care sa intrebam cetatenii ce denumire a limbii prefera: romana sau moldoveneasca", a precizat Igor Dodon.
Marti, Curtea Constitutionala de la Chisinau a dat aviz pozitiv pentru un proiect de lege initiat de PLDM care prevede inlocuirea sintagmei "limba moldoveneasca" din Constitutia Republicii Moldova cu "limba romana".
In replica, presedintele moldovean considera ca "in ultimii ani au fost comise actiuni si au fost lansate declaratii care dezvaluie in mod clar intentia de a transforma Constitutia Republicii Moldova intr-o simpla foaie consultativa, care poate fi interpretata sau neglijata dupa moftul politic sau ideologic al Curtii Constitutionale si al guvernarii".
"Presedintele Igor Dodon constata ca unii politicieni de dreapta, precum si o parte dintre membrii Curtii Constitutionale se comporta ca mercenari cu solda straina, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identitatii moldovenesti", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale de la Chisinau.
Igor Dodon a mai anuntat ca "actiunile si declaratiile membrilor Curtii Constitutionale vor fi supuse unei analize juridice minutioase odata cu schimbarea guvernarii, dupa alegerile parlamentare, si vor fi tratate in contextul abuzurilor comise la adresa Constitutiei si a intereselor nationale ale statului suveran moldovenesc".
Ziare.com