Decizie istorică în România: Cine face noua numărătoare a voturilor la prezidențiale?

Curtea Constituțională a cerut astăzi renumărarea tuturor voturilor din toată țara.

Curtea Constituțională a României a solicitat astăzi, 28 noiembrie 2024, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din toată țara. Decizia magistraților de la CCR a fost luată în urma mai multor suspiciuni privind o eventuală fraudă a primului tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie.

Anterior, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anularea alegerilor prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024“.

Având în vedere că sacii cu voturi au plecat din secțiile de vot către birourile electorale de circumscripție, renumărarea buletinelor nu se va mai putea face în același loc în care a fost realizată în seara zilei de 24 noiembrie 2024. L-am contactat în acest sens pe avocatul Mihai Drăgan, pentru a afla care este procedura de renumărare a voturilor și de cine va fi făcută aceasta.

„Biroul Electoral Central este cel care trebuie să renumere sau să stabilească ce persoane se vor ocupa de chestia asta. Nu vor număra cei care au fost în secții, ci cel mult participă președintele de la fiecare secție, deoarece sacii sunt sigilați și trebuie desigilați în fața celui care și-a pus semnătura la sigilare. Acel om răspunde de conținutul sacului“, a explicat Mihai Drăgan, potrivit dcnews.ro.

Avocatul a precizat că reumărarea voturilor din toată țara presupune o muncă „titanică“, iar aceasta se va face cel mai probabil în birourile electorale de circumscripție, acolo unde au ajuns sacii după ce au fost sigilați la fiecare secție de votare.

„La momentul la care Curtea Constituțională dispune renumărarea voturilor din toată țara, această acțiune va fi pusă în practică de Biroul Electoral Central, care stabilește modalitatea și persoanele care se vor ocupa de renumărarea efectivă a voturilor. Este o muncă titanică.

La desigilarea sacilor vor participa obligatoriu persoanele care au semnat pe sigiliul fiecărui sac, adică cel puțin președinții de secții de votare care și-au pus semnătura și au certificat că în sacii respectivi se află voturile care au fost menționate în procesele verbale“, a explicat avocatul.

„Sacii sunt la birourile electorale de circumscripție care corespund unităților administrativ-teritoriale, iar în cazul Bucureștiului sunt la sectoare“, a mai spus avocatul Mihai Drăgan, pentru DC News.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șeful Poștei: Meseria de poștaș nu mai există - Se închide un capitol de peste 100 ani!

Thursday, 3 April 2025

Poșta Română va dezvolta serviciul de curierat și coletărie, prin construirea unei infrastructuri și transformarea poștașilor în curieri. „Este timpul să trecem la următo...

(P) Cum se montează un hidrofor acasă?

Thursday, 3 April 2025

Un hidrofor este un echipament esențial pentru alimentarea cu apă a unei locuințe care nu este conectată la rețeaua publică. Este folosit în special în gospodăriile din zonele rural...

Val de sinucideri în rândul oamenilor legii. În ultima lună, trei tineri declaraţi apți psihologic şi-au curmat viaţa!

Thursday, 3 April 2025

Val de sinucideri în rândul oamenilor în uniformă. Numai în ultima lună şi-au curmat viaţa un jandarm, un militar şi un poliţist. Toţi erau tineri şi luaseră cu brio e...