De ce s-a retras “strategic” PSD de la guvernare? Croitoru, BNR: Ne apropiem de o recesiune similară cu cea din 2008!

De ce s-a retras “strategic” PSD de la guvernare? Croitoru, BNR: Ne apropiem de o recesiune similară cu cea din 2008!

Tot mai multe informații apărute în ultima perioadă în piața economică și financiară converg către un adevăr foarte simplu: urmează o criză mai rea decât în 2008, iar PSD, de fapt, prin guvernul Dăncilă, s-a retras „strategic” de la guvernare!

Astăzi se știe foarte clar că fără “trădătorii” din PSD, Moțiunea de Cenzură nu ar fi trecut niciodată, iar dacă tot s-a “întâmplat”, atunci liberalii vor fi cei care vor “deconta” toate nerealizările din ultimii ani și, mai ales, de acum încolo, în vreme de criză!

În noul context economic, liberalii vor fi forțați să aplice măsuri profund nepopulare, asemănătoare cel mai probabil cu cele luate de Guvernul Boc, în urmă cu 10 ani, când statul roman a fost la un pas să se prăbușească! De asta și membrii Guvernului Orban sunt acceptați atât de repede de PSD, aproape fără comentarii!

După ce fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, anunța că din 2020 începe o nouă recesiune economică în toată Europa, specialiștii Băncii Naționale a României recunosc acum că ne apropiem de o criză identică cu cea din 2008!   

Datele financiare indică o probabilitate ridicată că ne apropiem de o recesiune la fel, sau poate chiar mai  mare, decât cea din 2008, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la Seminarul Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB.

Marile bănci centrale ale lumii au trecut din nou la tăieri de dobânzi şi relaxări cantitative, iar semnele unei noi perioade de scădere economică se adună, a spus Croitoru, potrivit Profit.ro.

În prezent, avem cea mai lungă perioadă de expansiune expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni, iar ciclul creditului de 6-7 ani a fost depăşit.

“Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, a explicat Croitoru.

Astfel, piaţa cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deşi în mod firesc împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă randamente mai mari.

“Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală. Cele normale se rezolvă repede, au evoluție în V, economia cade 1-2 ani, după care se ridică la rate pozitive. Dar s-a făcut atâta quantitative easing în ultimii 11 ani (…) Dacă va fi o recesiune va fi una și mai rea, pentru că ce am avut de inventat, am inventat”, a explicat Coitoru.

Una peste alta, probabilitatea ca “strategii” PSD să nu fi știut aceste lucruri - care le-ar fi adus chiar dispariția de pe eșichierul politic din România, se apropie de 1 la un miliard, ceea ce explică practic de ce PSD s-a retras “strategic” de la guvernare, exact înainte de o criză care ar putea fi mai rea decât cea din 2008…

 

Spune-ne opinia ta