Poate o familie cu doi copii să trăiască decent în România, timp de o lună, cu 4.200 de lei?
Atât a calculat Institutul Academiei pentru cercetarea calității vieții că ar fi nevoie, la oraș, pentru mâncare, haine, utilități, transport, rată pentru casă și chiar economii.
Aș fi lăsat știrea să treacă neobservată, dar nu pot să nu mă întreb cui folosesc aceste calcule atât de îndepărtate de ce se întâmplă în România reală.
Adică acolo unde mai mult de 1 din 4 români lucrează pe salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că duce acasă, după o lună de muncă, 1.524 lei.
Acolo unde 2 milioane de pensionari trăiesc lunar cu mai puțin de 1.000 lei, iar 940.000 de români au pensie socială minim garantată de 800 lei.
Acolo unde aproximativ 3,6 milioane de copii primesc unele dintre cele mai mici alocaţii lunare din Uniunea Europeană (214 lei, mai puțin de 45 euro).
Adăugați la toate astea costurile pe care le-a adus pandemia (pentru măști, dezinfectanți, telefoane și tablete pentru școala online a copiilor), dar și faptul că bugetul casei a fost sugrumat de facturile la gaze și electricitate și de scumpirile în lanț.
Avem tabloul complet în care Institutul Academiei pentru cercetarea calității vieții vine și ne vorbește, de fapt, despre cât de departe suntem de TRAIUL DECENT, un trai care „presupune cheltuieli suplimentare pentru activităţi de timp liber, cheltuieli mai multe pe sănătate şi educație″.
Vă invit să faceți fiecare calculul lunar aferent cheltuielilor din familia dumneavoastră și să trageți linie: ce vă rămâne?
Cred că de acest răspuns trebuie să țină cont guvernanții în orice plan de redresare economică după criză, pentru că altfel riscăm ca, la nivel de țară, să setăm greșit obiectivele pe termen lung. Pragul DECENȚEI nu e totuna cu pragul de BUNĂSTARE, iar realitatea e că prea mulți români care fac deja suficiente sacrificii sunt încă departe de primul.
(Comunicat de presă emis de Daniel Olteanu, preşedintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor)