Deputatul PSD Costel Lupașcu a declarat vineri că cel puțin o parte din îngrijorările sindicatelor din Sănătate cu privire la salariile personalului medical nu vor fi confirmate de realitate. În acest sens, parlamentarul de Botoșani a subliniat că orele de continuitate și gărzile prestate de personalul medical se calculează în plus față de limita sporurilor de 30% din fondul de salarii.
„Urmăresc cu mare atenție îngrijorările privind salarizarea din sectorul de sănătate. Au loc mai multe schimbări și e firesc ca lumea să își pună întrebări. Dar pot să vă asigur că limita de 30% a sporurilor în raport cu fondul de salarii nu se va aplica în cazul gărzilor și a orelor continuității pentru personalul medical”, a declarat Lupașcu.
Potrivi Legii-cadru a salarizării unitare din sectorul bugetar, Anexa 3, art. 2 și 3, orele de continuitate efectuate de personalul medical în zilele libere, de repaos săptămânal sau în sărbătorile legale se vor plăti cu un spor de 100% din salariul de bază al funcției îndeplinite. De asemenea, gărzile și orele de continuitate prestate de medici în afara programului de lucru se vor plăti cu 75% în zilele lucrătoare și cu 100% în zilele libere.
Deputatul PSD a mai subliniat că nu este justificată nici îngrijorarea sindicatelor potrivit căreia salariile vor fi diminuate ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat. „Vorbim de aceiași bani care se plătesc și în prezent pentru un salariat. Deosebirea va fi că acele contribuții plătite acum în numele firmei sau instituției, se vor plăti în dreptul salariatului. Drept urmare, acesta va avea în contul său contribuții mai mari pentru pensie și sănătate. Așa e normal, pentru că firma nici nu iese la pensie, nici nu merge la doctor, ci salariatul. Mai mult, pentru bugetari, de la 1 ianuarie, salariile vor crește cu 25%, iar impozitul scade de la 16% la 10%, în condițiile în care ponderea totală a contribuțiilor sociale față de salariul brut nu va mai fi 39,25% cât e în prezent, ci doar 35%. Din toate acestea, pentru toți bugetarii, rezultă o creștere cu peste 4% a salariului în mână de la 1 ianuarie 2018”, a explicat Lupașcu.
Acesta a mai arătat că, spre deosebire de alte categorii de bugetari, salariile medicilor vor crește în ritm accelerat.
„E clar că nivelul salarizării din sănătate a fost cu mult subdimensionat. De aceea, Guvernul actual a tratat cu prioritate acest sector. La 1 martie anul viitor salariile personalului medical vor cunoaște cea mai mare creștere, până la nivelul prevăzut inițial pentru anul 2022, în timp ce pentru alte categorii de bugetari creșterile vor fi graduale. De asemenea, tot pentru medici, programul de guvernare prevede o scutire de 100% a impozitului pe veniturile salariale”, a subliniat deputatul PSD.
Comunicat de presa