Comunicat - Tamara Ciofu: "Elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale"

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că în urma demersurilor repetate pe care le-a făcut la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-a aprobat ordinul nr. 3480/2018 prin care elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice  beneficiază de burse sociale. La începutul anului 2017 datorită solicitărilor parlamentarului botoșănean a fost emis ordinul nr. 3392 prin care au fost incluși ca beneficiari ai burselor sociale și studenții cu tulburare de spectru autist (TSA) care se află în evidența unităților sanitare.  

„În opinia mea, ca medic pediatru în primul rând și apoi ca parlamentar, acordarea burselor sociale pentru elevii și studenții care suferă de autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice stimulează în primul rând integrarea într-o formă de învățământ a copiilor și adolescenților diagnosticați cu aceste tulburări. În al doilea rând generează o serie de beneficii pentru aceștia cum ar fi: facilitarea dobândirii aptitudinilor sociale, stimularea abilităților de comunicare, a dezvoltării emoționale, utilizarea resurselor cognitive excepționale pe care le au unii dintre acești copii și evitarea riscurilor generate de izolarea socială. Iar, în al treilea rând prin adăugarea acestor afecțiuni destul de grave în aceste două ordine s-a îndreptat o nedreptate și discriminare prin care elevii și studenții diagnosticați cu aceste boli nu beneficiau de sprijin financiar din partea statului”, a declarat Tamara Ciofu.

În urma elaborării și publicării în Monitorul Oficial a OMEN nr. 3480/2018 beneficiarii burselor sociale sunt elevii bolnavi de TBC, care se află în evidența unităților medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular la care se adaugă cei cu tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică și cu orice alte boli cronice pe care consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar le pot lua în considerare. 

„O altă modificare adusă de noul Ordin emis de Ministerul Educației Naționale se referă la faptul că elevii cu cerinţe educaţionale speciale pot obţine burse de studiu, de merit sau de performanţă, indiferent dacă beneficiază şi de o măsură de protecţie socială. Așadar, se rezolvă o altă inechitate socială, întrucât copiii care obțin performanțe, chiar dacă suferă de o anumită afecțiune vor fi pe de o parte recompensați pentru meritele obținute la școală, iar pe de altă parte primi spijinul financiar acordat persoanelor cu dizabilități, o dată intrarea în vigoare a acestui ordin”, a subliniat parlamentarul social-democrat. 

Comunicat de presa

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...