Parlamentarul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a devenit săptămâna trecută membru al „Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro”, pe scurt Comisia pentru adoptarea monedei euro. Deputatul social-democrat a fost numit în această poziție în calitate de expert al PSD în macroeconomie și politici fiscal-bugetare. Marius Budăi devine astfel singurul reprezentat al județului Botoșani care va participa la elaborarea strategiei de aderare la zona euro.
„Eu mi-aș dori foarte mult ca din 2024 românii să își primească salariile în euro și să își cumpere produsele de la piață cu moneda europeană. Dacă vom realiza acest proiect național, atunci nu vom mai avea problema cursului valutar, inflația și prețurile vor avea variații mult mai mici, iar cei care au credite vor plăti dobânzi și comisioane mai scăzute la nivelul stabilit de Banca Centrală Europeană. În plus, economia României va fi la adăpost în cazul apariției unor crize economice pentru că vom avea acces la rezerva de 500 de miliarde euro pusă de-o parte pentru zilele negre pentru statele din Zona Euro”, a declarat Marius Budăi.
Comisia pentru adoptarea monedei euro a fost înființată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24 emisă în data de 21 martie 2018, iar prima întrunire a membrilor săi a avut loc săptămâna trecută pe data de 12 aprilie. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate și discutate criteriile de convergență la zona Euro și stadiul în care se află România în cadrul acestui proces. Unul dintre indicatorii foarte importanți îl reprezintă puterea de cumpărare standard (Purchasing Power Standards – PPS) a românilor, care în prezent a depășit 60% din media Uniunii Europene. „România ar trebui să ajungă la minim 70% din media europeană a puterii de cumpărare standard, acesta fiind considerat un nivel relativ sigur la care se poate evita o creștere semnificativă a prețurilor în momentul aderării. Cred însă că noi vom fi peste acest nivel în 2023-2024 când ne-am propus să trecem la moneda euro. În ultimii 10 ani s-a redus cu circa 20 de puncte procentuale decalajul față de Uniunea Europeană, iar cu o creștere economică de circa 5% pe an, până în 2024 vom ajunge la 75% din media europeană a puterii de cumpărare”, a precizat președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
Comunicat de presa