CCR explică de ce nu are voie Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a explicat vineri de ce a respins contestațiile depuse de Călin Georgescu și alți susținători ai acestuia, menținând decizia Biroului Electoral Central de a-i refuza înregistrarea candidaturii la alegerile prezidențiale din luna mai.

CCR explică de ce nu are voie Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale

   Foto: Inquam Photos, Shutterstock

CCR a transmis vineri, 14 martie, la Monitorul Oficial, hotărârea prin care curtea a respins contestațiilor formulate împotriva neînregistrării de către Biroul Electoral Central (BEC) a candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

În motivarea deciziei, Curtea precizează că BEC a acționat în limitele legii atunci când a respins candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din 2025.

 

Principalele motive ale Curții pentru respingerea contestațiilor:

BEC a aplicat prevederile a două hotărâri anterioare ale CCR (nr. 2/2024 și nr. 32/2024), care au stabilit că anumite conduite și declarații ale candidaților pot fi incompatibile cu valorile constituționale.

Călin Georgescu a fost implicat în nereguli în scrutinul prezidențial din 2024, ceea ce a dus la anularea acestuia. Curtea a considerat că, implicit, această conduită îi afectează dreptul de a candida și în 2025.

Deși Călin Georgescu nu a fost condamnat penal, CCR a apreciat că declarațiile și acțiunile sale au fost contrare democrației și statului de drept.

„Curtea subliniază că procesul electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 își are ca sursă de inițiere, organizare și desfășurare Hotărârea nr.32 din 6 decembrie 2024. Ca atare, chiar dacă este un nou proces electoral, acesta se înscrie în aceleași coordonate și aceeași paradigmă a asigurării succesiunii mandatului prezidențial dobândit în anul 2019. Prin urmare, Curtea a permis aplicarea directă de către BEC a Constituției numai pentru acest proces electoral desfășurat în circumstanțele excepționale determinate de anularea procesului electoral din anul 2024”, se arată în motivarea instanței.

CCR menționează în motivarea deciziei că „BEC consideră că, prin hotărârea antereferită (Hotărârea Curții Constituționale nr.2 din 5 octombrie 2024, n.r.), Curtea Constituțională analizează și statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul analizei BEC a înțeles să se raporteze la persoana aleasă în funcția de Președinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esență ale statului de drept. Citeste integral pe Hotnews.ro…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai mulți tineri au furat pepeni verzi și caise de pe o tarabă din Piața Mare! (Foto)

Monday, 14 July 2025

Polițiștii locali au sesizat pe camerele de supraveghere cum mai mulți tineri au furat fructe din Piața Centrală. Cei cinci botoșăneni au intrat în mod fraudulos în piață, esca...

​Setci și plase de pescuit, ridicate de polițiști de la Stânca! (Foto)

Monday, 14 July 2025

Polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat, o acțiune pe lacul de acumulare Stânca-Costești, în baza Planului de acțiune comun al Insp...

Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere. Ce venituri și datorii are șeful statului!

Monday, 14 July 2025

Președintele României, Nicușor Dan, și-a publicat declarația de avere pe site-ul Administrației Prezidențiale și a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, detalii privind f...