La alegerile prezidențiale din 3 noiembrie din Republica Moldova, șase dintre cele unsprezece raioane (județe) ale țării care se învecinează cu România, deci și cu Uniunea Europeană, au fost câștigate de candidatul pro rus Alexandr Stoianoglo.
El a câștigat inclusiv la Cahul, raion care a avut, în ultimii ani, finanțări europene de zece milioane de euro. Alexandr Stoianoglo a mai câștigat în Briceni, Rîșcani, Edineț, Glodeni și Fălești, raioane care se învecinează de la nord la sud cu județul Botoșani și, parțial, cu județul Iași.
În raionul Ungheni, unde e unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei dinspre Republica Moldova în România, Maia Sandu a câștigat la limită, la o diferență de 480 de voturi (50,4%-49,2%), potrivit Europa Liberă.
Candidata pro-europeană a mai câștigat și raioanele Nisporeni, Hîncești, Leova și Cantemir.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, în cele unsprezece raioane au votat în total 303.177 de moldoveni: 157.978 cu Alexandr Stoianoglo și 145.090 cu Maia Sandu.
Procentual, candidatul pro-rus a obținut în raioanele învecinate cu România un rezultat mai bun decât cel de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, 52,15%, față de 51,19%.
Totuși, asta nu a fost suficient pentru Alexandr Stoianoglo să câștige alegerile prezidențiale.
După ce s-au adunat și voturile moldovenilor din diaspora – care au mers la urne în număr record la acest scrutin – rezultatele după numărarea tuturor voturi arătau luni la prânz că Maia Sandu a obținut 55,33% din voturi, în timp ce Stoianoglo 44,67%.
Maia Sandu va deveni, astfel, în premieră, primul președinte moldovean care câștigă al doilea mandat prezidențial.
(Foto: Europa Liberă)