AUR și-a prezentat programul de „reconstrucție” a României. Cum arată reformele guvernării suveraniste propuse de partid (video)

AUR și-a prezentat programul de „reconstrucție” a României. Cum arată reformele guvernării suveraniste propuse de partid (video)

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat public, joi seară, la Pensiunea „Casa Lux” din municipiul Botoșani, programul de guvernare în 15 puncte „Reconstruim România”. La eveniment au participat aproximativ 200 de membri de partid şi simpatizanți.

Punctele rezoluției au fost prezentate de George Simion, președintele Consiliului de Conducere al AUR, consilierul de stat Ramona Bruynseels, deputatul Antonio Andrusceac și senatorul Sorin Lavric.

„Știm cu toții că România parcurge un moment foarte sensibil al istoriei sale. Din păcate, românii au ajuns să nu mai creadă în Guvern, în politicieni, în stat. Nu mai au încredere în nimeni, după cum spuneam. Și-au pierdut speranța, sunt dezamăgiți de toți cei care au fost la guvernare. Profilul politicianului român a ajuns să fie o imagine traumatizantă pentru români. Reprezintă un soi de înșelăciune și un viitor incert. Acest lucru trebuie neapărat să se schimbe dacă ne dorim să construim un viitor frumos și bun pentru România. Românii au nevoie să creadă în ceva, în cineva, au nevoie de lideri, de modele, de un plan care să-i aducă împreună. (...)

AUR luptă pentru o România puternică economic, pentru un mediu de afaceri sofisticat, pentru o țară în care fiecare dintre noi avem parte de oportunități adevărate. Și oamenii încep să simtă tot mai mult ca noi și suntem singurul partid aflat pe creștere în sondaje. Pentru că intrarea AUR la guvernare este un lucru posibil, am considerat că este absolut firesc să venim în fața dumneavoastră, să vă prezentăm planul”, a spus Ramona Bruynseels.

Președintele George Simion a relatat că, înainte de a ajunge la eveniment, a vizitat o familie vulnerabilă din comuna Hudești. El a cumpărat o casă pentru o mamă care își crește singură cele cinci fete, subliniind incapacitatea statului de ajuta femeia neputincioasă.

„Nu e nimic bine în satele românești. Nu ajută o picătură într-un ocean de durere. Următorul pas pentru mama care își crește singură copiii este să producă și să reușească să crească fetele, care învață bine la școală. Să aibă să le dea ouă, lapte, să poată prin propriile puteri să le ridice cumva, pentru că oportunități de angajare nu are”, a povestit Simion.

Necazul familiei din Hudești a fost resortul unui lung șir de reproșuri, liderul AUR acuzând partidele succedate la guvernare de incompetență și rele intenții.

„În acești 33 de ani am distrus capacitatea de producție din toate localitățile. Am aflat astăzi în județul Botoșani că în continuare piața cerealelor din România este inundată de produse care vin din Ucraina. La București noi am fost mințiți prin televiziuni că s-au sistat importurile. O bătaie de joc mai mare nu am văzut. Este felul în care noi am acceptat oameni incapabili și mediocritate lângă noi. Este timpul să nu mai acceptăm”, a spus Simion.

Guvernarea suveranistă propusă de AUR

Programul de guvernare al AUR evidențiază o preocupare aparte față de protejarea identității și suveranității naționale. Se propune o abordare conservatoare în ceea ce privește valorile sociale și culturale, fiind promovate tradiția, renașterea așezării rurale, susținerea producției locale.

„Românii – demni în Europa și în lume” este primul dintre cele 15 puncte ale programului de guvernare AUR. În acest capitol, AUR afirmă că „românii sunt egali cu ceilalți cetățeni ai statelor Uniunii Europene , beneficiind de toate drepturile, inclusiv de apartenența la spațiul Schengen”. AUR contracarează acordurile și directivele internaționale „care pot afecta interesele României” și respinge tendințele de centralizare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene. Sugerând că România nu este percepută ca aliat egal de către partenerii euro-atlantici, AUR promite o politică externă centrată pe interesul național, așa cum este acesta înțeles de către partid.

Mai departe, AUR trasează o serie de reforme și obiective în sistemul fiscal, învățământ, justiție, protecția familiei și apărare, unele dintre acestea ridicând semne de întrebare. Cele mai interesante măsuri vizează economia națională, partidul propunând reducerea taxelor și impozitelor plătite de angajați, pensionari și companii; majorarea venitului minim brut la 5.000 de lei și indexarea acestuia cu rata inflației anual; reducerea pensiilor speciale prin reținerea a 90% din suma care depășește salariul președintelui. În schimb, toate aceste măsuri se vor aplica gradual, „în primii patru ani de guvernare”.

Partidul propune înființarea unui organism denumit Fondul Suveran de Investiții, prin intermediul căruia contribuabilii români pot cumpăra acțiuni în diferite companii care extrag și prelucrează resurse naturale. AUR militează pentru naționalizarea companiilor „strategice”, una dintre ținte fiind OMV-Petrom.

Alte obiective asumate de AUR sunt asigurarea „suveranității” energetice a României prin reindustrializare, dezvoltarea capacității de producție autohtonă, încurajarea natalități prin facilități fiscale și creșteri de venit, construirea de noi spitale județene prin Compania Națională de Investiții și relansarea Institutului Cantacuzino, înființarea unui program prin care toate cadrele didactice să beneficieze de locuință, echipamente și stimulente financiare, conectarea regiunilor prin infrastructură rutieră de mare viteză și extinderea comunicațiilor.

Administrația și Justiția, țintele marilor reforme

AUR promite o reformă administrativă de proporții: cel mult 300 de parlamentari, 12 ministere în Guvern și 50 de secretari de stat. Unele instituții ar fi asimilate ca direcții, mandatele de conducere interimară ar fi desființate, iar posturile de management ar fi ocupate printr-un sistem național de recrutare. Programul mai propune împărțirea României în 14 unități administrativ-teritoriale, din care Capitala și localitățile din județul Ilfov să aibă o singură administrație.

Partidul susține implicarea cetățenilor în procesul justiției, prin înființarea unor curți de jurați alcătuite din „cetățeni români majori cu capacitate deplină de exercițiu”, care ar urma să soluționeze cazuri penale grave și procese colective. AUR intenționează să introducă răspunderea profesională a judecătorilor și să schimbe statutul CCR și ÎCCJ pentru ca cetățenii să aleagă prin vot conducerile acestora, motivând că „nimeni nu este mai presus de lege”.

Programul de guvernare asumat de AUR mai vizează protecția socială, dezvoltarea agriculturii și turismului prin dublarea unor scheme de ajutor, renașterea satului românesc și a gospodăriei țărănești prin acordarea de locuințe la prețul de 1 leu pentru tineri și români din diaspora. Ultimul capitol este dedicat protejării identității și mediului, AUR apărând familia naturală, tradițiile, patrimoniul istoric, cultural și religios împotriva oricărui curent progresist.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta