VICTOR FOCA - Arta si misterul MARELUI TOT!

Victor Foca aniverseaza, pe 25 ianuarie 2010, 66 de ani de viata! Un drum inceput in 1944, in Bucuresti, continuat la Iasi, unde in 1966 a absolvit Facultatea de Arte Plastice, la clasa Dan Hatmanu, artistul poposind in Botosanii lui Eminescu, mai exact la Scoala 8, unde activeaza ca profesor de desen.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al International Association of Art. Organizeaza 34 de editii expozitionale scolare "Cu ochii copilariei", avand lucrari abstracte, la Botosani, Zürich, Budapesta, precum si Expozitia itineranta "Porni Luceafarul", 10 ianuarie 1999, la Botosani, respectiv 5 martie 1999, la Bucuresti.

Stiri Botosani ii ureaza artistului viata lunga, sanatate si bucuria de a starui in culoare, intru frumusetea artei sale.

Despre arta si personalitatea lui Victor Foca vom lasa sa vorbesca, de aceasta data, criticul. Este vorba despre Constantin Prut, autorul unui important Dictionar de arta:

 

"Exista la Victor Foca o dorinta de a intelege si de a proiecta dimensiunile sacrului in planul concret al acestor compozitii, dominate de legi severe, rationale si ordonatoare. El se intalneste, aici, cu eforturile constructivistilor din primele decenii ale secolului nostru, cu pictura orfica, cu cei care incercau sa aseze, in discursul pictural, intr-o evidenta unitate insemnele sensibilitatii si ale proceselor mentale. Nu imaginea vizibila a lucrurilor, nu dublul realitatii observate, ci starea de creatie, pura afirmare a universului launtric in care se reflecta principiile divine - asta voia Malevici, asta voiau constructivistii rusi, asta voia Mondrian si puristii olandezi.

Cred ca in aceasta angajare a resorturilor sale sensibile si rationale, in integrarea expresiilor geometrice intr-o clara poetica a sacrului consta originalitatea lui Victor Foca in pictura romaneasca de astazi.

Dupa indelungi experiente formale si informale, dupa parcurgerea diverselor tendinte deconstructive si decompozite, demersul sau ne ofera placerea de a regasi un spirit pozitiv operand cu elemente abstracte, pe care, insa, le supune unei discipline formale, ce fac transparente structurile unui plan superior transcendent.

In singuratatile sale de la Botosani, dar strajuit in secret de tutela lui Eminescu si a atator alte prezente prestigioase din constelatia de spirite a locului, artistul a reusit sa se extraga, sa se elibereze nu numai de complexele provinciei, ci mai ales de insinuarile acestui haos al informalului , al automatismelor si sa propuna o noua forma, un nou discurs plastic in pictura sa.

Comunicarea profunda cu inepuizabila lume a poeziei eminesciene este, de multe ori, anuntata de titlurile unor poeme celebre, care dubleaza propriile titluri de lucrari, amplificandu-le semnificatiile. Remarcabila, in tablourile sale, este capacitatea de a analiza valorile perceptiei si ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice in partile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potentialitati, in elementele primare pe care le distribuie cu subtila stiinta in imagine.

Dupa ani intregi de cautari, de cercetari sistematice si - ne putem da seama - fructuoase, artistul s-a prezentat, in aceasta primavara, la Bucurest, cu doua expozitii personale de pictura: mai intai, la Galeria Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, si acum, la Casa de Cultura Friedrich Schiller , in chiar luminoasele zile de Paste.

Lucrarile sale, asezate atat de clar sub semnele ordinii fundamentale, a coerentei si complexitatii MARELUI TOT, pareau sa cheme pentru aceste intalniri de maturitate, clipa miraculoasa a reinvierii cosmice, a darului unui nou inceput si al sperantei".

(CONSTANTIN PRUT 1999 - "Pictura lui Victor Foca")

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sute de credincioși din localitățile Botoșaniului, în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva! (foto)

Saturday, 12 October 2024

În zorii zilei, pregătiți cu apă, provizii, unii cu medicamente și îmbrăcați potrivit vremii capricioase, credincioșii din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena&r...

Porțile subunităților ISU, deschise astăzi pentru copiii unor localități din Botoșani! (foto)

Saturday, 12 October 2024

Porțile subunităților s-au deschis pentru toţi cei care au dorit să cunoască activitatea şi misiunile instituţiei. Acțiunile au fost organizate în contextul sărbătoririi Zilei Inte...

Penitenciarul Botoșani caută furnizori de echipamente pentru dotarea instituției!

Saturday, 12 October 2024

Penitenciarul Botoșani a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1073844 din 01.10.2024, în vederea încheierii contractelor de furnizare produse (dotări și echipamente). ...