Un botoșănean, exemplu de disciplină și respect în Insulele Canare. Campion Mondial pentru Spania, Laurențiu Condraschi s-a dedicat doar muncii de profesor în arte arte marțiale în Tenerife

Un botoșănean, exemplu de disciplină și respect în Insulele Canare. Campion Mondial pentru Spania, Laurențiu Condraschi s-a dedicat doar muncii de profesor în arte arte marțiale în Tenerife

Univers Românesc, ziarul românilor din Insulele Canare, i-a dedicat o întreagă pagină unui botoșănean. Cu titlul “Educație, disciplină, respect – Laurențiu Condraschi”, publicația vorbește despre botoșăneanul care a deschis un club de arte marțiale în Insulele Canare, dar și despre rezultatele sale din ultimii ani.

Românul nostru și-a deschis clubul de Qwan-Ki-Do din Tenerife cu mai bine de 13 ani în urmă.

“Maestrul Condraschi și-a început cariera sportivă în îndepărtatul Botoșani din nordul României. A cochetat și cu celelalte sporturi în care combatimentul era pe primul plan, dar s-a oprit la Qwan-Ki-Do care sunt arte marțiale chinezo-vietnameze. A fost fascinat de educația primită de sportivi de la maeștri, de disciplină dar și de respectul față de adversar”, scrie publicația citată.

Ca atlet, Laurențiu, a avut rezultate deosebite, scriu jurnaliștii.

A câștigat titlul de Campion European la categoria cluburi, în 2013, la Zürich – în Elveția, iar doi ani mai târziu, în 2015, la Bruxelles, la Centre Sportif Adeps de la Forêt de Soignes, tot la categoria cluburi, a reușit din nou să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, câștigând titlul de Campion Mondial pentru Spania.

În momentul de față se dedică doar muncii de profesor.

De câțiva ani, Laurențiu Condraschi, s-a retras din viața competițională, dedicându-se transmiterii artelor marțiale elevilor săi.

Aici îi învață pe cei mici, de la 8 ani dar și pe cei mari, ce înseamnă educația, disciplina și respectul, exact ce a învațat și el, de la marii maeștri, în toată cariera sa de sportiv.

Sala de sport unde merge în fiecare luni, miercuri și vineri de la ora 17:00 la ora 18:00, se află în incinta liceului „Instituto Antigo” din Los Cristianos. Aici vin toți cei care doresc să practice Qwan-Ki-Do-ul. De menționat că Laurențiu a fost și primul care a înființat un club de Ho Trao în Tenerife.

„La clubul meu nu vin atleți români”

Întrebat despre persoanele care-i calcă pragul sălii de sport din Los Cristiano, Laurențiu înșiră un număr impresionant de naționalități care locuiesc pe insulă dar nu menționează numele țării noastre.

“Nu vin românii la clubul meu. Nu știu ce se întâmplă. Am avut acum un an o fetiță româncă dar s-a pierdut și ea” – menționează maestrul Condraschi cu amărăciune.

De ceva vreme, Laurențiu, este și profesor de Tam-The – arta de a te redescoperi în armonie cu lumea și a colaborat mai bine de zece ani cu toate hotelurile Iberostar din sudul insulei. În momentul de față lucrează și cu turiștii în Playa Fañabe.

Insulele Canare (spaniolă Islas Canarias) sunt un arhipelag format din șapte insule de origine vulcanică din Oceanul Atlantic, relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele aparțin Spaniei, formând o comunitate autonomă a acestei țări, din care Tenerife sunt cele mai cunoscute.