Sorin Păltinișanu, o nouă stea a atletismului românesc?

Sorin Păltinișanu, o nouă stea a atletismului românesc?

 Sorin Paltinisanu  

Sorin Păltinișanu este în prezent poate cel mai bun produs al atletismului românesc, de pe meleagurile dărăbănene. Sorin concurează în probele de fond și semifond. El este continuatorul unor mari generații de atleți, precum Doina Melinte (originară din Hudești) sau Gabi Szabo.

Sportivul s-a născut în data de 19 iunie 1991 și a fost inițiat în tainele sportului de către profesorul Mihai Rusu, la Grupul Școlar Darabani. În clasa a VII-a participă la un Campionat Școlar, unde reușește calificarea la faza națională de la Pitești. Obține mențiune în finala competiției și este remarcat de către profesorul Ionuț Zachiu de la Liceul cu Program Sportiv(LPS) Botoșani. Păltinișanu nu ratează șansa care i se oferă și în toamna anului 2005 face pasul către LPS Botoșani. Aici va lucra sub bagheta antrenoarei Laura Cojocaru, care i-a mai avut elevi pe Ciprian Șuhanea, multiplu campion balcanic, european și pe regretata Mihaela Bălăucă.

"În acest sport trebuie să existe o legătură foarte strânsă între antrenor și sportiv, pentru a obține mari performanțe, fapt care implică mari sacrificii în plan personal", a spus atletul. În februarie 2006, Sorin debutează în trombă la Campionatul Național de Sală unde obține medalia de argint în proba de 800 m și medalia de bronz la 1500m. Peste numai două luni de zile, în aprilie, Sorin obține titlul suprem,cel de campion național în proba de cross 4000m atât la individual, cât și cu echipa. În luna iulie a aceluiași an, participă la Campionatul Național Juniori III, unde este dublu medaliat, cu argint în proba de 1500m și aur în cea de 3000m.

Ca urmare a rezultatelor remarcabile obținute în cursul anului 2006, LPS îl clasează pe locul trei în clasamentul celor mai buni sportivi ai liceului, primul loc fiind adjudecat de către Ciprian Șuhanea. Directorul Ioan Huncă considera anul 2006, cel mai bun an de la înființarea instituției.

Ajutat de Consiliul Local Darabani

După pregătirea de iarnă de la Vatra Dornei, Sorin avansează la următoarea categorie de vârstă, juniori II și obține în 2007 la Campionatul Național, medalia de argint în proba de 3000m și bronz în cea de 1500m. La începutul lunii iulie participă și la un concurs internațional, Jocurile Mării Negre de la Trabzon, Turcia. S-a calificat în finala probei de 3000m și s-a clasat în final pe locul șapte.

"A fost cea mai impresionantă experiență a carierei mele de până acum. A fost extraordinar să concurez pe un stadion arhiplin, în fața a peste 50000 de oameni. Concursul a fost ca o miniolimpiadă. Au defilat pe rând concurenții din toate țările participante", a mărturisit Sorin.

Rezultatele sale remarcabile nu puteau rămâne fără ecou la nivel local. În anul 2007 Consiliul Local Darabani îi acordă o primă de 100 euro pe lună, timp de un an de zile, pentru merite deosebite. Mai mult, din partea Comitetului Olimpic Român primește o bursă olimpică(cu valoare "olimpică" în jur de 11 milioane de lei vechi/lună) pentru tinerele talente. Încep să curgă și ofertele de la cluburi mai mari precum Bacău sau Dinamo, dar beneficiind și de acea bursă olimpică, Sorin decide să rămână la LPS Botoșani.

In 2010, Sorin Păltinișanu a participat la Campionatul Național de la București, în proba de ștafetă 4x400m, unde a obținut medalia de bronz. Odată cu terminarea junioratului, Sorin se desparte de LPS Botoșani și în luna august va parafa un nou contract cu clubul SCM Bacău. S-a înscris deja la o facultate în orașul lui Bacovia.

Susținut de către Gabriela Szabo

Modelele lui Sorin Păltinișanu în atletism sunt sprinterul jamaican Usain Bolt, demifondistul rus Iurii Borzakovskiy și etiopianul Kenenisa Bekele. Din România, o admiră cel mai mult pe Gabriela Szabo. Fosta atletă de renume mondial ocupă în prezent funcția de președinte de onoare al Federației Române de Atletism. În cantonamentele de la Snagov și Giurgiu a fost vizitat în dese rânduri de către fosta campioană. Fire sociabilă, Gabi Szabo l-a încurajat și ajutat cu sfaturi ori de câte ori a fost nevoie, înainte de concursuri. De asemenea, sfaturi utile a primit și de la Zsolt Gyongyossy, renumitul antrenor și soț al Gabrielei.

În general, sportivii de profilul lui Sorin sunt reticenți față de fotbal și fotbaliști. Pentru că balanța muncă/câștiguri materiale înclină mult prea mult în partea financiară la fotbaliști, care de multe ori mimează sportul. Nu este și cazul lui Păltinișanu. Îi place fotbalul și are chiar un foarte bun prieten fotbalist la FC Botoșani, pe fundașul Ștefan Nicolae. Nu regretă, însă că a ales atletismul. "Dacă muncești, muncești pentru tine aici, însă la fotbal depinzi și de echipă". Sorin are toate atuurile de partea sa.

Stăpânește foarte bine noțiunile de respect și bun simț, are o mentalitate sănătoasă în ce privește viitorul, știe foarte bine ce înseamnă greul și munca... depinde numai de el ca răspunsul la întrebarea din titlul articolului nostru să fie afirmativ.(Lucian Bălăucă)

Sursa: darabaneni.ro



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
73

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
83

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
115

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...