NICOLAE VLAD: Omul sanatos este un bolnav care se ignora!

NICOLAE VLAD: Omul sanatos este un bolnav care se ignora!

 DR. NICOLAE VLAD, directorul Spitalului de Psihiatrie Botosani  

Nicolae Vlad este nascut pe 19 aprilie 1946, in comuna Balta Doamnei, in judetul Prahova.

A absolvit Facultatea de Medicina din Iasi, iar de 20 de ani conduce Spitalul de Psihiatrie din Botosani. Doctorul Nicolae Vlad este unul dintre cele mai pitoresti personaje din ultimul deceniu, de pe meleagurile botosanene.

Bun profesionist, stralucit psiholog, un vesnic debutant in ale poeziei, lucid observator al vremurilor, doctorul Vlad, asa cum il stie toata lumea, se multumeste sa stea de straja Botosanilor acolo, in marginea de urbe incarcata de fantasmele unor chinuiti si mult prea blamati semeni ai nostri.

 NICOLAE VLAD: Omul sanatos este un bolnav care se ignora. Toti avem cate o problema mai mica sau mai mare care ne afecteaza intr-o masura, dar nu ne dam seama de ea. 

Fara a se urca pe nemeritate scari subrede cu propteli politice, sigure pe moment, dar vremelnice in timp, Nicolae Vlad si-a urmat drumul intr-ale medicinii, insa nu s-a multumit doar cu atat.


NICOLAE VLAD: Cardiologul pune stetoscopul pe inima si asculta, internistul asculta la plaman, pipaie ficatul, rinichiul. La noi nu-l intrebam ce ii doare. Ca pe ei nu ii doare nimic. Ei se mira ce cauta aici. Neavand constiinta bolii lor, ei considera ca au fost adusi abuziv. Unii ne si reclama. Trebuie abordati din alte puncte de vedere. Mai faci o gluma cu ei, ii intrebi ce mai fac, daca sunt insurati, daca se impaca bine cu sotia, daca s-au vazut cu cine stie ce prieten. Trebuie sa-i inciti sa-si developeze trairile si odata ce se declanseaza nu ii mai deranjezi cu nimic. Ii lasi si poti afla foarte multe lucruri.

A creat conditii pentru ca pacientii pe care ii trateaza sa redevina constienti de ei, a crezut in ceva ce multi dintre noi refuzam sa credem: pacientii pot trai prin arta, se pot manifesta prin sensibilitate si frumos.

NICOLAE VLAD: Fiecare ar trebui sa fie dornic sa afle cam ce fel de personalitate are: este mai impulsiv, mai calm, introvertit, extravertit. Si politicienii trebuie sa faca. Cu atat mai mult cu cat au o raspundere foarte mare in fata cetatenilor.

De aceea, in Spitalul de Psihiatrie din Botosani se picteaza, se scrie, se danseaza. Normalitatea unei vieti tinde sa se transfere, din spatiul obisnuit, urban, in care credem ca traim, in spatiul construit de doctorul Vlad.

NICOLAE VLAD: Nu trebuie sa fii nebun ca sa ajungi la psihiatru. Cu ce sunt mai nebuni astia ai mei care stau in salon de bine de rau si fac tratament, fata de cei de afara care violeaza, fura, omoara? Adevaratii nebuni sunt aia din libertate. Ai mei au propria lume, au fantasmele lor, traiesc cu ele, ii pazim cand e in pericol viata lor sau a celor din jur, dar ii tinem sub control.

Poate ca, fara sa ne dam seama, zona imprejmuita, periculoasa, este cea in care noi, cei care ne credem normali, ne desfasuram zilnic, de dezlantuim, sub privirile lor: ale pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie, aflati sub obladuirea doctorului lor.

NICOLAE VLAD: Unde trebuie cautati nebunii? Indiferent daca e politician, profesor sau doctor trebuie vazut daca exista posibilitatea sa faca o nenorocire.


 EXPERIENTA PROFESIONALA:

* Director general al Spitalului de Psihiatrie Botosani- 2004 si in prezent

* Director la Spitalul de Psihiatrie Botosani – 1991-2004

* Medic sef sectie IIA 01.07.1999 – 26.01.2006

* Medic sef cu delegatie Sectia exterioara Sulita - 1982 - 1987

* Medic sef Dispensarul medical comuna Bivolari Iasi 1977 - 1982

 

EDUCATIE SI FORMARE:

* Competenta in Management Sanitar 2003 - 2004

* Medic primar psihiatru - 1996

* Doctor in medicina – 1995 * Doctorand – 1991 – 1995

* Medic specialist psihiatru - 1991

* Secundariatul – 1987 – 1991

* Facultatea de Medicina Generala Iasi -1972 - 1977

 

APTITUDINI SI COMPETENTE ARTISTICE

* Vol. de poezii - “Scrisori de dragoste – ed. Quadrat ARTISTICE: Botosani 2003

 

LUCRARI PUBLICATE:

* “Psihopatiile in semnificatia clinica si relationala, Ed. Quadrat, Botosani 1995

* 2 volume (sub red.) cu lucrari de specialitate: Sesiunea Stiintifica Omagiala “35 de ani de Asistenta Psihiatrica in Botosani , vol.I-II, Ed. Quadrat, Botosani 1997.

* “Comportamentul deviant, Ed. Ministerului de Interne

* “Valente ale terapiei hipno – sugestive, Ed. Quadrat, Botosani, 2002

* Peste 60 de lucrari publicate in: “Buletin de psihiatrie integrativa vol. I, II, III; Revista “Balint; Revista medicala Botosaneana; “Psihiatria in Societate

* Diploma Medicul Deceniului 1991-2000 – Oferita de “Jurnalul de Botosani

* Diploma de onoare “Sf. Gheorghe – acordata de Primaria Municipiului Botosani si Inspectoratul pentru Cultura al Judetului Botosani (APR 2000)

 

MEMBRU AL:

* Consiliului de conducere al “Asociatia Psihiatrica Romana - Comisia pentru Asistenta Psihiatrica si Reforma

* Societatii Internationale pentru Studiul Tulburarilor de Personalitate

* “Asociatiei Balint din Romania

* Membru in Comitetul de redactie al “Buletinului de Psihiatrie Integrativa

* Membru in Colegiul medicilor din Jud. Botosani (Comisia Paritara de acreditare)

* Reprezentant D.S.P. Botosani in Comisia Antidrog

* Membru in Colectivul de redactie al “Revistei Medicale Botosanene

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
115

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...