M. Chris Nedeea - De la Politehnica la Teatru!

M. Chris Nedeea - De la Politehnica la Teatru!

M. CHRIS NEDEEA

Este regizor, nascut  pe 10 februarie 1973, in Botosani, pe numele sau Cristian Nedea, pe numele de scena M. Chris Nedeea.

Drumul spre Teatru a fost ocolit, anevoios, dar sigur. Dupa un liceu de matematica-fizica si o Politehnica greoaie, Chris a ajuns sa se specializeze in Regie de Teatru, cu un Master in Artele Spectacolului si un doctorat in Stiinte Umaniste.

A inceput prin a scrie poezii, literatura de ocazie, apoi teatru. A participat la concursuri si a astfel a castigat primii bani din... arta! Asa a lasat Politehnica si a gasit scena. In 2000 a obtinut licenta in Arta regiei de Teatru, Facultatea de Teatru si Televiziune Cluj, UBB Cluj, iar 2 ani mai tarziu termina Masterul Artele Spectacolului, la aceeasi universitate. Au urmat, in perioada 2003 - 2005, studiile de doctorat in Stiinte umaniste.

In prezent, M.Chris Nedeea este regizor artistic la Teatrul de Stat Oradea si regizor artistic la Teatrul National Cluj Napoca. Din anul 2003, este director de programe si regizor la Teatrul Imposibil Cluj, pe care l-a infiintat el insusi, unde se ocupa de management cultural si marketing, fundraising, imagine si regie spectacole.

In aceeasi perioada a initiat si dezvoltat Festivalul International de Teatru Experimental MAN.In.FEST, Cluj-Napoca/Târgu Mures.

Dupa finalizarea studiilor de doctorat, botosaneanul a activat ca Asistent Arta Regiei la Facultatea de Teatru si Televiziune Cluj.

A avut o intensa activitate teatrala, in special regizorala, montand spectacole in numeroase institutii din tara, printre care si Botosani (Dragostea celor trei portocale, dupa Carlo Gozzi, 2002): Teatrul National Cluj, Teatrul Eugene Ionesco Chisinau, Teatrul National Timisoara, Teatrul Andrei Muresanu Sf.Gheorghe, Teatrul National Târgu Mures, Teatrul Mihai Eminescu Botosani.

Din 2003 pana in 2006 a editat si condus revista lunara de teatru man.in.fest (30 de numere), coordonand in acelasi timp proiectul editorial Biblioteca Teatrul Imposibil (15 titluri publicate).

Spectacole montate (selectiv):
 
- MENAJERIA DE STICLA de Tennesse Williams, Teatrul de Stat Oradea (2008)
- O VIATA ÎN TEATRU de David Mamet, Teatrul National Timisoara (2007)
- BLACK COMEDY de Peter Shaffer, Teatrul A. Muresanu, Sfântul Gheorghe (2007)
- LOVE QVARTET scenariu original, Teatrul Imposibil, Cluj (2005)
- DUELUL de Dumitru Crudu, Teatrul Imposibil, Cluj (2004)
- CHIP DE FOC de Marius von Mayenburg, Teatrul Imposibil, Cluj (2004)
- PÂINE, ORBI SI SAXOFOANE dupa Matei Visniec si Steinbeck, coproductie Teatrul National Cluj si Fundatia TRANZIT (2002)
- DRAGOSTEA CELOR TREI PORTOCALE dupa Carlo Gozzi, Teatrul `M. Eminescu" Botosani (2002)
- ITHACA DREAM dupa S. Mrozek, coproductie IntAct Theatre si Teatrul National Cluj (2001)
- APOCALIPSA DUPA MARTA dupa Marta Petreu, Centrul Cultural Francez Cluj (2001)
- SEXUL FEMEII CA UN CÎMP DE LUPTA de Matei Visniec, IntAct Theratre (2000)
- ZAPP... de Stefan Caraman, o coproductie IntAct Theatre si Teatrul National Cluj (2000)
- ASTEPTAND O CÎNTAREATA CHEALA dupa Eugen Ionesco si Samuel Beckett, IntAct Theatre (2000)
- APA DE HAVEL de Matei Visniec, coproductie IntAct Theatre si Teatrul National Cluj (2000)
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

astăzi, 16:28

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

astăzi, 11:37

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...