LEON DANAILA - Un darabanean recordman mondial in neurochirurgia vasculara!

LEON DANAILA - Un darabanean recordman mondial in neurochirurgia vasculara!

 LEON DANAILA: Daca muncesti, daca esti serios, poti sa ajungi departe!  

La solicitarea cititorilor Stiri Botosani, readucem astazi pe prima pagina o personalitate impresionanta a Botosanilor. Leon Danaila a fost invitat, la mijlocul acestei luni, in emisiunea "10 pentru Romania", difuzata la Realitatea TV. Pacientii eminentului doctor, dar si oameni simpli care au urmarit emisiunea si care au postat apoi mesaje pe pagina Stiri Botosani ne-au rugat sa revenim asupra acestei mari personalitati a Romaniei: Leon Danaila, nascut in Darabanii Botosanilor! 

Leon Danaila a fost desemnat Botosaneanul Zilei la Stiri Botosani pe 28 noiembrie 2008: 

 

"Am iubit Darabaniul atat de mult, incat mi-am zis ca eu acolo vreau sa mor! Si sotia mea a vrut sa fie ingropata acolo, desi venea din alt colt de tara. A murit in 2006, am ingropat-o la Darabani. Acum, fara ea, mi-e foarte greu singur".

Leon Danaila e medic primar neurochirurg, doctor in medicina, profesor universitar, academician si absolvent al Facultatii de Filozofie-Psihologie. A publicat 35 de carti. La 74 de ani, are un apartament cu patru camere pe langa Hala Traian din Bucuresti si un Volkswagen de cinci ani luat in rate.

A realizat timp de aproape jumatate de veac peste 20.000 de interventii chirurgicale pe creier, dintre care 9.200 cu microscopul operator si peste 700 cu laserul, procedura introdusa chiar de el in neurochirurgia romaneasca.

A fost declarat de mediile stiintifice internationale printre cele 5.000 de personalitati ale lumii si printre cei 500 de fondatori ai secolului XXI!

 

Copilaria i-a fost foarte fericita la Darabani, desi muncea foarte mult, povesteste academicianul.

"Vara de-abia ma asteptau parintii sa muncesc la arat, stateam cu saptamanile pe camp, mai luam si carti cu mine. Liceul l-am facut la Dorohoi. Taica-miu mi-a spus: ori ramai la Darabani, la camp, ori te duci sa inveti carte. M-am gandit: Sa lucrez la camp? Mizerie. Ploaie. Mai bine ma duc sa invat carte“, isi aminteste el.

I-a placut medicina.

"La liceu, ne dadea cate un sfert de paine pe zi si unii colegi aveau mai multi bani si cumparau paine. Si eu vindeam sfertul meu de paine si adunam bani ca sa pot cumpara carti de medicina. M-am gandit ca vreau sa dau la medicina sa ajut oamenii si sa le salvez vietile“, povesteste Leon Danaila

De 47 de ani, scotoceste prin capetele oamenilor. A deschis craniile si a pipait cu mana creierele a peste 25.000 de pacienti. A operat mii de tumori si anevrisme cerebrale.

In intreaga lume, nimeni nu ii egaleaza nici macar pe jumatate uriasa experienta. A inceput sa repare la creierii oamenilor cand, practic, nu exista neurochirurgie in acceptiunea moderna a cuvantului.

Este cel care a folosit primul in Romania aparatul "minune" numit "microscop operator", care a revolutionat chirurgia vasculara. Nu are copii pentru ca a avut prea mare grija de restul oamenilor.

 

Singurul hobby ii este medicina. De baut n-a baut niciodata, iar de fumat s-a lasat din studentie. Singura alta preocupare, dar la un nivel minimal, e sportul. E stelist: "Becali e mai zapacit de fel, dar mai revigoreaza sportul cu banii lui".

Politica nu-i place defel, unica emotie in acest sens avand-o in decembrie ‘89. I-a trecut repede. Oamenii se imbolnaveau la fel ca inainte.

In 47 de ani de meserie, le-a reparat capetele lui Ion Voicu, Eusebiu Camilar si chiar pe al fostului premier nord coreean Kim Ir Sen.

 

La Darabani, se reintoarce de cate ori are ocazia. A reconstruit casa darapanata ramasa de la parinti si a transformat-o intr-un muzeu, cu o galerie de arta impresionanta, cum nu exista in multe muzee mari din tara.

De deschiderea si amenajarea muzeului s-a ocupat, cu o nesfarsita dragoste si pretuire, directorul bibliotecii orasului Darabani, poetul Victor Teisanu.

In muzeu: picturi de Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Constantin Piliuta, Dan Hatmanu sau Iulia Halaucescu.

"Copiii de la tara trebuie sa vada ca nu trebuie sa ai antecendente foarte elevate ca sa ajungi in Academie. Tatal meu nu stia carte. Am vrut ca aceasta casa memoriala sa fie o lectie de viata pentru toti elevii din nordul tarii. Daca muncesti, daca esti serios, poti sa ajungi departe“, spune Leon Danaila.

Si copiii din Darabani sigur au un exemplu de urmat. Scoala in care invata ei poarta numele LEON DANAILA!

 

Leon Danaila (n. la 1 iulie 1933, Darabani, Botosani) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucuresti.

• Studii universitare: a absolvit Facultatea de Medicina Generala Iasi, 1958, si Facultatea de Filosofie si Psihologie Bucuresti, 1972.

• Medic primar neurochirurg; profesoruniversitar.

• Doctor in medicina, 1973, cu teza: Neurinoamelespinale".

• Membru corespondent al Academiei Romane (la 24 octombrie 1997) si apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...