La multi ani, AURICA DOBRESCU!

La multi ani, AURICA DOBRESCU!

Aurica Dobrescu

Papusile nu au varsta tocmai pentru ca papusarii sa copilareasca vesnic. Aurica Dobrescu are si varsta si copilarie vesnica. A petrecut  patru decenii in Teatrul pentru copii din Botosani, primii 10 in spatele scenei, pentru ca apoi atele papusilor pe care le crea sa o poarte spre luminile rampei.

Aurica Dobrescu s-a nascut pe 2 noiembrie 1954, in Mitoc, judetul Botosani. Din 1982  a activat ca artist papusar al Teatrului de Papusi Vasilache, institutie de cultura in care se afla, inca din 1972, in calitate de constructor de papusi.

A realizat zeci de roluri, cucerind premii, dar mai ales adunand aplauzele a mii de spectatori, mari si mici. La Aurica Dobrescu fascineaza nu doar tehnica actoriceasca, ci tocmai mijloacele directe de exprimare, simplitatea si firescul prin care manifesta si construieste personajul, fara sa isi acopere cu propria-i personalitate eroul din poveste.

De la rolul exceptional din Punguta cu doi bani la zecile de papusi manuite in zeci de ani de cariera, de la sala Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache la marile scene din tara sau din lume, Aurica Dobrescu a stiut sa transmita stari, sentimente, mesaje artistice, fara sa isi puna in dificultate spectatorul, oferindu-i acestuia calea dreapta spre arta: copilaria!   

In 1982, la Gala nationala a recitalurilor papusaresti, Aurica Dobrescu obtinea un important Premiu pentru recitalul Pianistul, regia Valentin Dobrescu, un rol cu care, alaturi de regretatul Mihai Costachel, se impune si 10 ani mai tarziu, cand cucereste juriul la Gala internationala a recitalurilor papusaresti.

In 2000, la Festivalul Gulliver, Aurica Dobrescu este distinsa cu Premiul pentru interpretare pentru rolul din spectacolul Asmodee sau Diavolul schiop, in regia aceluiasi Valentin Dobrescu.

În 2012, Teatrul "Vasilache" Botoşani participa la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, ediţia 2012. Teatrul din Botoşani a prezentat spectacolul "Ursul pacalit de vulpe", de Ion Creanga, dramatizare si adaptare scenica Valentin Dobrescu. La finalul ediţiei din anul 2012, juriul a acordat "Premiul pentru mânuire" actritei Aurica Dobrescu, pentru personajul "Vulpea" din spectacolul "Ursul păcălit de vulpe" – Teatrul "Vasilache" Botoşani.
 
Tot in anul 2012, Aurica Dobrescu a primit Premiul de Excelenta “Michaela Tonitza Iordache” in animatia romaneasca, oferit de Teatrul Tandarica, Primăria Municipiului București și UNIMA România.

Profesionista a scenei, Aurica Dobrescu si-a sustinut mereu colegii de scena, imbracand deseori intamplarile in propria-i bucurie de a juca, in naturaletea cu care isi face jocul, devenind parte a spectacolului, dar si esenta a lui.

Aurica Dobrescu a jucat in zeci de spectacole, printre care amintim: Adam şi Eva, Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici (Premieră in 2007), Capra cu trei iezi,  Cenuşăreasa, Crăiasa gheţurilor (Premieră in 2006), Fata babei şi fata moşneagului (Premieră in 2007), Ghiocelul şi Omul de Zăpadă, O poveste, două, trei, cu roboţi şi roboţei, Sânziana şi Pepelea, Tigrişorul Pietrek, Trăistuţa cu poveşti sau Visul unei nopţi de iarnă actor.

La aniversare, Stiri Botosani ii ureaza actritei Aurica Dobrescu LA MULTI ANI cu sanatate, bucurii pe scena teatrului si a vietii, impliniri si bunastare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cărțile botoșănenilor: Irina Munteanu, ”Crimă la Petit Hôtel”

Luni, 19 Februarie 2024
363

Există vreo legătură între bărbatul poreclit Gunoierul și un medic legist renumit? La Băile Govora, cadavrul Gunoierului este găsit într-un pavilion dărăpănat, iar cel al legistu...

La mai puțin de 10 kilometri de orașul Botoșani se află Mănăstirea Păcii: ”Doi mitropoliți au vorbit despre acest loc care are Duh de Pace!” (Foto)

Luni, 19 Februarie 2024
3436

Mănăstirea PăciiMănăstirea Agafton a fost numită atât de frumos de Mitropolitul Sebastian Rusan drept ”Mănăstirea Păcii”. Se întâmpla în 1955. Iar &ici...

FLORIN GROSU – 55

Duminică, 18 Februarie 2024
392

Artist plastic, un excelent cunoscător al culorii și un descoperitor al formei. Mai întâi autodidact, apoi disciplinat artistic sub privirea atentă a maestrului Victor Hreniuc, Florin G...