IOANA PINZARIU - "Nu suntem o generatie rebela!"

IOANA PINZARIU - "Nu suntem o generatie rebela!"

IOANA PINZARIU
grupuldefolk.ning.com

 
Pe 8 februarie, Ioana Pinzariu va implini 18 ani. O fata care trece pragul majoratului cu buzunarele pline de cantece, cu planuri indraznete si, mai ales, cu o maturitate si asumare a proiectelor rar intalnite.
 
Pentru ziua in care crestinii il cinstesc pe Sfantul Ioan Botezatorul, Stiri Botosani a ales sa o aduca in fata cititorilor pe Ioana, un copil a carui frumusete abunda in fiecare zi traita, in fiecare zambet, cantec, emotie oferite noua.  

Rar ni se intampla sa auzim de la un tanar cuvinte care sa ne trezeasca din amorteala, sa ne determine sa ne dorim mai mult. Ioana vrea sa isi intemeieze o familie, sa devina dirijor de orchestra, sa ramana in Romania pentru ca "isi iubeste patria", sa infiinteze in Botosani un adapost de animale, dar si un festival national de folk si poezie in memoria lui Horatiu Ioan Lascu.

Si asta nu e tot. Ioana Pinzariu este eleva in clasa a XI-a la Liceul de Arta "Stefan Luchian", Sectia instrumentist-Percutie. In 18 ani, a invatat sa cante la pian, chitara, instrumente de percutie, voce. Este pasionata de lectura, parapsihologie, poezie, alchimie, dans, astrologie,dar este preocupata si de ingrijirea animalelor.
 
A studiat canto, timp de 7 ani, cu Oana Puscasu, cand a activat in grupul Andantino. Din anul 1999 studiaza pianul, la inceput sub indrumarea profesoarei Ioana Botez, in prezent cu profesoara Camelia Cretu.
In urma cu 6 ani a inceput studiile de chitara, cu Ioana Popovici, iar din 2007 si pe cele de percutie, cu Daniel Boghian.
Pe viitor, vrea sa urmeze Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sectia dirijat orchestra.

STIRI BOTOSANI: Chitara parea, in ultimii ani, un instrument marginalizat. Cum ai ales sa canti la acest instrument sau, mai bine spus, ce ai ales mai intai: chitara sau muzica folk?
IOANA PINZARIU: In anul 2004 am reusit, ajutata de mama, sa incep meditatiile la chitara. Dar chitara a ramas undeva intr-un plan indepartat pana anul trecut, cand, pe neasteptate, am participat la primul concurs de muzica folk. Pana atunci cantam ocazional, incurajata de alti prieteni care cantau la chitara. Primele mele piese folk le-am invatat de la tatal meu, care a avut chitara ca hobby in tinerete, dar pasiunea mea s-a concretizat in momentul in care am fondat proiectul Pasiuni pe corzi, cu Madalin Antonesei si Bogdan Onofrei.

Ce e mai important pentru un artist: sa fie perfect din punct de vedere tehnic sau sa transmita un mesaj, sa impresioneze, sa emotioneze? Sau ambele?
Un artist in adevaratul sens al cuvantului reuseste sa creeze povesti prin piese. In momentul in care este ascultat, publicul simte implicarea artistului, trairea lui. Bineinteles ca si tehnica este foarte importanta: eu si colegii mei studiem cel putin 4 ore pe zi la instrument. Dar un artist este mult mai complex decat o suma dintre tehnica si emotii. Eu imi doresc sa fiu un artist complet, iar pentru asta am nevoie de cunostinte vaste de istorie, literatura romana si universala, limbi straine, filosofie, religie.

Ce crezi ca vei face peste 10 ani? Vei fi terminat pana atunci liceul, facultatea, masterul... 
Eu imi doresc foarte mult o familie: peste 10 ani ma vad deja cu cel putin 2 copii, angajata pe post de dirijor permanent al unei filarmonici din Romania. Nu vreau sa plec din tara pentru ca imi iubesc patria. Sper ca voi reusi sa infiintez si un adapost de animale in Botosani.
 
Ce parere ai despre generatia ta? Sunt pareri pro si contra, unii va admira curajul, franchetea, altii va considera rupti de realitate.
Consider ca fiecare generatie a avut genii si oameni mai putin inzestrati. Nu suntem o generatie rebela, doar evoluam datorita conditiilor diferite de cele ale altor generatii.

Cum caracterizezi viata culturala a Botosaniului? Este, din punct de vedere al tinerilor, un oras inchis, lipsit de stralucirea altor locuri din Romania? La ce evenimente participi cu drag?
Pot caracteriza orasul Botosani doar din perspectiva unui locuitor al sau. Iubesc tot ceea ce tine de Botosani, am avut si avem oameni de o foarte mare valoare (in foarte multe domenii), peisaje superbe (obisnuiesc sa imi petrec o zi pe saptamana la Ipotesti). Vorbind de manifestarile culturale, frecventez fiecare concert al filarmonicii, piesele de teatru, precum si alte spectacole de muzica. Mi-as dori ca, pe viitor, cu sprijinul primariei din Botosani, sa organizez un festival national de muzica folk si poezie pentru tineret si adulti, in memoria poetului nascut in Botosani, Horatiu Ioan Lascu.

Stiri Botosani ii ureaza Ioanei Pinzariu multa sanatate, bucuria de a-si vedea implinite visele, fericirile! LA MULTI ANI!

Premii obtinute:

Muzica usoara:

Mentiune "Micul Print", etapa nationala, Bacau 2001
Premiul I "Steaua de Cristal", Botosani 2002
Premiul "Speranta" si premiul special ,"Constelatia Necunoscuta",Vaslui 2003
Mentiune "Ursuletul de Aur", Baia Mare 2004
Premiul Special al juriului,"Ceata lui Pitigoi", Galati 2004

Cultura generala:

Mentiune la olimpiada de Limba si literatura romana, 2004
Locul III la olimpiada de limba engleza, 2006
Premiul I la concursul de limba engleza "Winners", 2007

Muzica folk:

Mentiune "Folk fara Varsta", 2009
Mentiune "Toamna Baladelor", Bucuresti 2009
Premiul II "Iarna bobocilor", Suceava 2009

Diplome de participare la festivalurile de folk pentru adulti "Chitara Dunarii" Calarasi, "Menestreli in Muntii Dorunei".
Diploma de excelenta in cadrul "Galei copiilor laureati", Botosani 2009

Muzica clasica (Percutie): Mentiune la concursul national "Emanuel Elenescu", Piatra Neamt 2009                         

Compozitii proprii:
"Fara nume" (pe o tema de Izabela Vieriu si pe versurile lui George Tarnea)
"Ruga tacuta" (pe o tema de Tincuta Agavriloaie si pe versurile lui Anatol Baconski)
"Colinda" (impreuna cu grupul Pasiuni pe Corzi,versuri:Nelu Rosu)

Proiecte:

Grupul folk Pasiuni pe Corzi: Ioana Pinzariu-Chitara+voce
                                       Madalin Antonesei-Chitara+voce
                                       Bogdan Onofrei-Vioara
                                       Lorena Palade-Flaut+voce
                                       Bogdan Dumitras-Percutie+voce)
Un cor de tineret de muzica clasica si moderna.           

Aparitii TV: TVR1, TVRM, B1 TV, Prima Tv, TeleM, Somax TV.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...